Slovenija
39490 ogledov

Pozor: Arso prižgal oranžni alarm

ARSO vreme 9. 4. Arso
Agencija RS za okolje jutri napoveduje buren prehod izrazito hladne fronte.

"Obdobje z jugozahodnim vetrom bomo jutri, v soboto, zaključili s prehodom izrazite hladne fronte. Vremensko dogajanje bo zelo pestro," opozarjajo.

V noči na soboto se bo jugozahodnik okrepil in marsikje po nižinah dosegal hitrosti od 50 do 70 km/h. Sobotno jutro bo toplo, temperatura bo skoraj povsod nad 10 °C, ob morju in po nekaterih nižinah vzhodne Slovenije bo tudi okoli 14 °C, dopoldne se bo še ogrelo, nato pa prihaja popoln preobrat.

"Proti poldnevu nas bo od severa dosegel pas padavin z okrepljenim severnim vetrom in izrazito ohladitvijo. Vmes bodo nastale tudi posamezne nevihte, ki lahko prinesejo sodro ali drobno točo. Meja sneženja se bo hitro spuščala. Če bo temperaturna meja 0 °C sprva na nadmorski višini okoli 2500 m, se bo popoldne spustila pod 1000 m. Ohladilo se bo za več kot 10 °C. Predvsem na Notranjskem in Kočevskem kaže, da bo popoldne zimsko s sneženjem," napovedujejo vremenoslovci, ki sneg pričakujejo tudi v višjih legah Gorenjske in severne Primorske. Drugod bodo padavine hitro ponehale. 

Težave bo povzročal tudi močan veter, na Primorskem bo zapihala zmerna do močna burja. "Tudi na neobičajnih mestih lahko sunki dosegajo hitrost okoli 100 km/h," svarijo meteorologi. Veter se bo okrepil tudi pod Karavankami in ponekod v severovzhodni Sloveniji, kjer bo lahko presegel hitrost 70 km/h.

Opozorila | Avtor: Arso Arso
Zaradi vetra so izdali vremensko opozorilo.

Pazljivo tudi na cestah

Razmere na cestah bodo nekaj ur slabe zaradi močnejših padavin, vetra in slabe vidljivosti, pravijo na Arso. Predlagajo, da se na pot odpravimo še pred fronto ali po njenem prehodu. "Na jugu in jugozahodu Slovenije bo dogajanje za nekaj ur daljše in zamaknjeno v popoldanski in večerni čas. Oteženim vremenskim razmeram bo izpostavljena zlasti primorska avtocesta, kjer bo najverjetneje tudi snežilo. Že v poznih večernih urah se bo vreme povsod umirilo, le burja bo do sredine noči na nedeljo še vztrajala," še napovedujejo.

Radarsko sliko padavin lahko spremljate na tej povezavi.

Kaj nas čaka v prihodnjem tednu, pa si preberite v članku Jutri izrazita ohladitev. Kaj pa prihodnji teden?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • molka 21:50 08.april 2022.

    ha ha buren prehod kot zadnjic potem pa vse skup nič