Slovenija
35748 ogledov

Vreme: Vse večji strah, da se bo jutri ponovilo leto 2014

žled na javorniku Društvo za raziskovanje vremena in podnebja
Pojava nastaneta, ko tekoče padavine zmrznejo na tleh, objektih in drevesih, pojasnjujejo na Arso.

Četudi bodo padavine skozi dan ponehale, bo jutri ponovno oblačno s padavinami.

V soboto zjutraj in dopoldne se bodo padavine od juga razširile na vso Slovenijo. Po nižinah bo večinoma deževalo, v severni polovici Slovenija pa sprva snežilo. Čez dan se bo meja sneženja dvigala. Na Primorskem se bo krepila burja. Medtem ko se bodo najnižje jutranje temperature gibale od -1 do 2, na Primorskem okoli 5 stopinj Celzija, bodo najvišje dnevne od 0 do 3, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

Na Notranjskem in Kočevskem bo padal dež, ki bo zmrzoval

V soboto se bosta ob padavinah od jutra do večera predvsem na območju Notranjske in Kočevske med približno 500 in 1000 m nadmorske višine pojavljala žled in poledica. ''Omenjena pojava bosta zjutraj in dopoldne možna tudi v višjih legah osrednje in severovzhodne Slovenije, vendar bosta manj izrazita,'' je zapisano na straneh Arsa.

Žled se Sloveniji pojavlja razmeroma pogosto, saj se pri nas srečujeta vpliva celine in Sredozemlja. ''Najpogosteje zajame območje na prehodu med Notranjsko in Primorsko ter Kočevsko, oz. kraje vzhodno od grebena Javornikov, ki so nekakšna klimatska ločnica,'' je pojasnil meteorolog Andrej Velkavrh, ki je v spodnjem zapisu podrobneje razložil vremenska pojava, ki lahko voznikom otežita pot.

Omenjena pojava, ki sta najbolj ostala v spominu zaradi februarja 2014, ko so se številni gozdovi spremenili v ledeno pokrajino, bosta zjutraj in dopoldne možna tudi v višjih legah osrednje in severovzhodne Slovenije, vendar bosta manj izrazita.

Do žledu pride, ko se kapljice oziroma tekoče padavine podhladijo. ''Najpogosteje se to zgodi, ko se v zračni masi s temperaturo pod ničlo vrine plast toplejšega zraka s pozitivno temperaturo. Snežinke, ki padajo z vrhnjega dela oblaka skozi tako plast, se tam stalijo. Ko pa nadaljujejo svojo pot proti tlom, pridejo spet v spodnjo mrzlo plast, kjer se ohladijo, a ne zmrznejo, temveč se podhladijo,'' je razložil Velkavrh.

Po podatkih prometno-informacijskega centra zimske razmere na nekaterih cestah po državi zahtevajo posebno vožnjo. Na cesti Ajdovščina - Col - Črni Vrh - Godovič velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike. Cesta čez prelaz Vršič je prevozna samo za osebna vozila z verigami, obvezne verige pa so tudi na avstrijski strani prelazov Korensko sedlo in Ljubelj.

Arso je zato za soboto za jugozahod države izdala rumeno opozorilo zaradi burje in nevarnosti poledice oziroma žleda. "Ceste in pločniki so lahko poledeneli. Lahko se lomijo manjše veje. Priporočamo veliko previdnost pri hoji na prostem in vožnji na prizadetih območjih. Že najmanjša debelina ledu na cesti je zelo nevarna," so zapisali.  

Snežna odeja ponekod sega do nižin, najvišje na Pohorju

Tudi na severovzhodu, kjer je v dopoldanskih urah še rahlo naletaval sneg, se je meja sneženja spustila do nižin. ''Zaradi pozitivnih temperatur snežne odeje ni, je pa vreme poskrbelo za vsaj malo veselja ljubiteljev snega ter zime. Včeraj se je pričela meteorološka zima, kar nam je na nek način tudi nakazala narava,'' so zapisali na portalu Neurje.si.

Čez noč je ponekod padlo več kot 10 centimetrov novega snega.

Na Vršiču višina snega trenutno znaša 35 centimetrov, na Krvavcu 28, na Rudnem polju in Blegošu pa 21 centimetrov. Še višja snežna odeja je na Pohorju, kjer snežna odeja meri do 38 centimetrov. Rahlo pobeljeni so tudi kraji v nižinah, saj je v Kočevju 1 centimeter snega, podobno kot v Kranju in Velikih Laščah.

Kakšno vreme pa nas čaka v prihodnjih dneh, lahko preverite tukaj.

sneg Ljubljana Slovenija Vreme Slovenija Po državi sneži, Arso pa za jutri razglaša rumeni alarm in še večje preglavice
Komentarjev 3