Slovenija
2504 ogledov

Pozor, banke svetujejo

plačevanje bančna kartica kreditna kartica
Pred odhodom na pot preverite.

Pred odhodom na dopust v Združenju bank Slovenije uporabnikom plačilnih kartic svetujejo, naj preverijo veljavnost svojih kartic in višino limita. S seboj naj ne jemljejo večjih zneskov gotovine, koristno pa je, če imajo ob kartici osebnega računa pri sebi kartice obeh mednarodnih kartičnih sistemov - Mastercard in Visa.

Uporabo dveh mednarodnih kartic v združenju svetujejo predvsem tistim, ki potujejo daleč in za dlje časa. Razširjenost kartic enega ali drugega mednarodnega kartičnega sistema je namreč po svetu različna.

Tudi z vidika varnosti pa je smiselno znesek porabe porazdeliti na dve kartici. "Ob morebitni izgubi, kraji ali zlorabi ene kartice, boste namreč še vedno razpolagali z drugo mednarodno plačilno kartico," svetujejo v združenju bank.

Možna sklenitev zavarovanja

Za dodatno varnost kartic se je mogoče naročiti na varnostno sporočilo sms, ki uporabnika v primeru izgube, kraje ali zlorabe kartice nemudoma obvesti, da se z njo dogaja nekaj nenavadnega. Za primer izgube ali kraje kartice pa je možno skleniti tudi dodatno zavarovanje.

Poleg kartice pa je smiselno s seboj vzeti tudi nekaj gotovine. A naj ne gre za večje zneske, saj je mogoče s kartico osebnega računa gotovino ob nizkem znesku provizije dvigovati na številnih bankomatih po vsem svetu. Dvig gotovine je mogoč tudi s karticami z odloženim plačilom, vendar pa so v tem primeru provizije višje.

Pazite na stroške pri dvigih

Pri dvigih na tujih bankomatih je sicer treba biti posebej pozoren na morebitne dodatno zaračunane stroške iz naslova enkratnih nadomestil za dvig gotovine oziroma pribitkov na menjalni tečaj. Oba stroška se lahko zaračunata zgolj in samo ob izrecnem privoljenju uporabnika. Ob tem v združenju opozarjajo, da se lahko stroški nadomestila gotovine in konverzija z morebitnim pribitkom na menjalni tečaj pojavijo tudi znotraj iste transakcije. Zato strankam svetujejo, naj pozorno spremljajo sporočila na bankomatih.

Tako pri plačevanju s kartico na prodajnih mestih kot pri dvigovanju gotovine na bankomatih je priporočljivo izbrati možnost plačila v lokalni valuti. V tem primeru se bo preračun v evre izvedel po tečaju mednarodnih kartičnih sistemov, ki so praviloma ugodnejši kot tečaji bank in menjalnic. V primeru izbire možnosti plačila s konverzijo pa se bo preračun izvedel po tečaju lokalne banke - lastnice prodajnega mesta.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.