Slovenija
5076 ogledov

Pozor, če dvigujete denar na bankomatu, tako lahko ostanete brez

Ljubljana, bankomat EPA
Policisti so v ponedeljek na Celovški cesti v Ljubljani prijeli 45-letnika, ki je kradel denar na bankomatih.

Na režo bankomata je namestil napravo, s pomočjo katere je z neznanim storilcem v zadnjih dveh mesecih izvedel še vsaj 18 podobnih kaznivih dejanj. Povzročila sta za okoli 3000 evrov materialne škode.

Gre za 45-letnega državljana Romunije, ki so ga aretirali pri bankomatu na Celovški cesti po prejetem obvestilu o sumljivem obnašanju. Ugotovili so, da je pred tem na režo bankomata namestil napravo, s pomočjo katere je pri dvigu gotovina ostala v bankomatu. Osumljenec, ki je bil v bližini, jo je nato odtujil. 

Odvzeli so mu prostost, policisti pa so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je isti osumljenec, skupaj s trenutno še neznanim storilcem, v zadnjih dveh mesecih izvedel vsaj še 18 podobnih kaznivih dejanj v okolici Ljubljane. S tem sta povzročila za okoli 3000 evrov materialne škode. Osumljenca so zaradi suma storitve 19 kaznivih dejanj velike tatvine privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. 

Šlo je za obliko zlorabe "Cash Trapping"

"Cash Trapping" ali past za gotovino je oblika zlorabe, pri kateri storilci na bankomatu manipulirajo režo za izdajanje gotovine. Na režo za izdajanje gotovine s pomočjo lepila oziroma obojestranskega lepilnega traku namestijo letev, ki ovira izdajo gotovine in povzroči zagozditev gotovine v reži. 

Postopek dviga gotovine sicer poteka nemoteno - bankomat pozove uporabnika, naj vzame gotovino. Zaradi ovire pred režo za izdajo gotovine to seveda ni mogoče. Uporabniki običajno sumijo na tehnično napako na bankomatu in kraj zapustijo. Storilci nato pristopijo do bankomata in odstranijo "past" in si tako nezakonito prilastijo denar. 

Policija uporabnike bankomatov poziva k previdnosti 

Na policiji zaradi nedavnih okoliščin svetujejo, da uporabniki bankomatov pred dvigom gotovine preverijo režo za izdajanje gotovine. Ta mora biti prosto dostopna in ne sme biti manipulirana z letvijo, ki ovira izdajanje gotovine. Prilepljene letve se običajno zlahka odstranijo. 

V primeru, da bankomat po odobreni transakciji ne izplača gotovine, policisti svetujejo, da uporabniki takoj preverijo stanje na njihovem računu. Če je transakcija stornirana in je stanje na računu pravilno, lahko ponovno poskusijo z dvigom gotovine. 

Med dvigom gotovine na bankomatu je potrebno, da so uporabniki pozorni na morebitne neznance, ki bi jih želeli zvabiti stran od bankomata pod pretvezo, da potrebujejo kakršno koli pomoč. 

Ob morebitnih nepravilnostih pri dvigu gotovine o napaki je priporočeno obvestiti skrbnika bankomata, ne da bi se pri tem oddaljili od bankomata oziroma uporabniki ostanejo pri bankomatu, če ta ne izda gotovine. 

Če pride do suma, da je na bankomatu nameščena takšna naprava, je o tem treba obvestiti policijo na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 12 00 ali na najbližji policijski postaji. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Zoran
    StarMačk 17:18 18.april 2024.

    "Če pride do suma, da je na bankomatu nameščena takšna naprava, je o tem treba obvestiti policijo na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 12 00 ali na najbližji policijski postaji." Če tudi se ravnaš po ...prikaži več tem navodilu, potem pa pri bankomatu ne počakaš do prihoda policistov, a boš prišel do svojega denarja???

  • Avatar MK_NSFW
    MK_NSFW 15:52 18.april 2024.

    včasih bi takega Romuna nalomili, da 3 jurje ne bi bilo dovolj za bolnišnične stroške... danes vsi pićkice ... obvestite najbližjo postajo ljudske Milice....

  • Avatar Leon
    Leon 13:13 18.april 2024.

    Zakaj so nameščene kamere ob bankomatih ?