Slovenija
3697 ogledov

Pozor, če pričakujete dostavo

Dostavljalec paketa
Ker se je precejšen del prodaje preselil na splet, svojo "priložnost" intenzivno poskušajo izkoristiti goljufi.

Policija opozarja, da so v zadnjem času dobili več prijav zaradi zavajajočih elektronskih sporočil, ki zlorabljajo podobo in ime podjetij Pošta Slovenije in DHL. Številne prijave iz tega naslova od marca letos prejemajo tudi na SI-CERT.

"Goljufi pošiljajo lažna obvestila, da nas čaka paket, plačati moramo le še stroške dostave. Vendar nepremišljen klik na povezavo, pelje na lažno spletno stran, kjer naj bi vpisali kreditno kartico. Posledično lahko goljuf pridobljene podatke zlorabi in kreditno kartico uporabi za nakupe na drugih spletnih mestih ter povzroči precejšnjo finančno škodo," opozarjajo na policiji. 

goljufija lažna spletna stran | Avtor: SI-CERT SI-CERT

Kako se zavarovati?

Pomembno je, da vsak posameznik stori vse, kar je v njegovi moči, da se tovrstnim poskusom prevare izogne. "Pred nakupom preverite spletno trgovino, preden karkoli plačate," svetujejo na policiji. "Spletni uporabniki moramo poiskati čim več informacij in se naučiti brati med vrsticami," poudarjajo na SI-CERT. 

Lažne spletne trgovine so namreč zasnovane na podoben način. V primeru, da naletite na naslednje, morate biti zelo previdni: 
- izdelki priznanih blagovnih znamk po izjemno nizkih cenah,
- dostava je brezplačna na vse konce sveta,
- vsi artikli so na zalogi,
- ni nobenih podatkov o samem podjetju, ki stoji za trgovino. 

Preden se odločite za nakup preverite kontaktne podatke, ali je na voljo podpora prek telefona, elektronske pošte itd. Preverite tudi pogoje plačila, vračila in dostave. Nazadnje preverite še podatke domene, kar je mogoče storiti na elektronskem naslovu https://whois.domaintools.com/.

"Na SI-CERT smo v letošnjem letu ponovno obravnavali več primerov lažnih spletnih trgovin z avtomobili, kjer so bili zneski oškodovanj več tisoč evrov. Posebnost teh spletnih mest je, da natančno skopirajo podobo povsem zanesljivih spletnih avto-trgovcev. Tako imajo tudi navedene podatke o podjetju, saj to dejansko obstaja, in je starost domene praktično edini indikator, da gre za prevaro," pojasnjujejo.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.