Slovenija
92153 ogledov

Pozor: Če tega ne naredite do jutri, vas lahko doleti globa 45 tisoč evrov

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
Pred natanko enim letom je začel veljati spremenjen zakon o gospodarski družbah, ki med drugim določa, obvezen vpis elektronskega naslova družbe v Poslovni register Slovenije.

Nove družbe morajo v predlogu za vpis ustanovitve navesti tudi elektronski naslov družbe, ki se vpiše v Poslovni register Slovenije. Že vpisane družbe pa morajo naslov vpisati najkasneje do 24. 2. 2022.  

Obveznost ne velja za samostojne podjetnike, praktično pa za vse ostale družbe (d.o.o., d.d., d.n.o., k.d., k.d.d., SE, GIZ, EGIZ).

Družbe lahko podatek o elektronskem naslovu posredujejo na različne načine:

  • vložijo Predlog za vpis spremembe samo v PRS na točki SPOT,
  • izpolnjen in ročno ali elektronsko podpisan obrazec (objavljen je tukaj) po pošti ali elektronski pošti pošlje ali osebno dostavijo na izpostavo AJPES,
  • na izpostavo AJPES dostavijo ali pošljejo vlogo (lahko v obliki dopisa, izpolnitev obrazca namreč ni obvezna), ki mora biti elektronsko ali ročno podpisana,
  • hkrati z vložitvijo predloga za vpis spremembe v sodni register, če spreminja tudi druge podatke o družbi, ki ga vloži na točki SPOT ali pri notarju.

Družbe, ki že imajo vpisan elektronski naslov, naj preverijo, ali je ta ustrezen in ga po potrebi spremenijo na enega izmed zgoraj opisanih načinov.

Družbe, ki imajo vpisan elektronski naslov in so označile, da ne želijo njegove javne objave, morajo AJPES sporočiti, da dovolijo javno objavo vpisanega elektronskega naslova oziroma morajo predložiti drug elektronski naslov za vpis.

Komentarjev 3
  • MK 21:17 23.februar 2022.

    LEVICA VAM BO VZELA PREMOŽENJE , ČE JIH BOSTE VOLILI!

  • Janez_53 18:24 23.februar 2022.

    A bi lahko nehali strašiti navadne ljudi s takšnimi "alarmantnimi" novicami??? Bodite vsaj malce prijazni in V NASLOVU navedite BISTVO, torej: OPOZORILO PRAVNIM SUBJEKTOM!!!