Slovenija
2668 ogledov

Pozor, direktorske goljufije!

Pisarna
1/2
Andrej Leban
Policija opozarja pred tako imenovanimi direktorskimi goljufijami

"Tudi na območju PU Maribor smo v preteklem tednu zabeležili tri primere poskusov spletnih goljufij, v katerih so storilci z uporabo ponarejenih e-sporočil skušali prepričati zaposlene v gospodarskih družbah, da jim sporočilo pošilja odgovorna oseba družbe in da naj na račun določenih družb v tujino ali v Slovenijo nakažejo večjo količino denarnih sredstev," so sporočili z mariborske policijske uprave.

Policisti preiskujejo sume poskusa storitve kaznivega dejanja goljufije in zlorabe osebnih podatkov, dosedanje ugotovitve kažejo, da so IP naslovi, s katerih so poslana lažna sporočila, tuji.

Take goljufije imenujejo direktorske goljugije, razširjene so po vsem svetu. Nepridiprav poskuša z uporabo sporočil, poslanih s ponarejenih elektronskih naslovov vodstvenih delavcev podjetja zaposlene prepričati, naj nakažejo denar na bančni račun družbe, ki je praviloma ustanovljena samo za namen prevare. Poleg elektronske pošte uporabljajo tudi telefonske klice.

Policija svetuje, naj se zaposleni pred nakazilom "prepričajo oziroma pri odgovornih osebah preverijo, ali so naročilo res podali oni" oziroma naj bo pred nakazilom potrebna potrditev vsaj dveh oseb. "Posebej naj bodo pozorni, ko gre za nakazila na račune družb, s katerimi gospodarska družba do sedaj ni poslovala," svetuje policija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.