Slovenija
7054 ogledov

Pozor, država bi obdavčila vse obresti, ki vam jih izplača banka

Denar
1/2
Profimedias
Doslej je bilo tisoč evrov obresti, ki so jih fizične osebe prejele od depozitov, oproščenih plačila dohodnine.

Predsednik strateškega sveta za debirokratizacijo Ivan Simič predlaga, da se ta oprostitev ukine, kar pomeni, da bi bilo treba davek plačati od čisto vseh prejetih obresti. Hkrati pa predlaga, da se davek s 27,5 zniža na 25 odstotkov.

Donacija iz dohodnine bi zvišali z 0,5 odstotka na odstotek.

Tudi pri oddajanju nepremičnin v najem predlagajo znižanje davka s 27,5 na 25, hkrati pa bi ukinili možnost uveljavljanja dejanskih stroškov vlaganja v nepremičnino, saj je s temi postopki veliko težav. Bi pa Simič v zameno zvišal odstotek normiranih odhodkov (priznanih, ne da bi jih bilo treba dokazovati) s 15 na 30 odstotkov, efektivna oziroma dejanska obdavčitev bi tako s približno 23 padla na 17,5 odstotka.

Denar, evro | Avtor: Profimedia Profimedia

Že po petnajstih letih nič več davka

Pri davku na kapitalski dobiček (od prodaje delnic, vzajemnih skladov, podjetij) Simič predlaga, da se obdavčitev ukine že po 15 letih, zdaj je davčna stopnja nič šele po dvajsetih letih imetništva (torej če delnico prodaš po več kot dvajsetih letih). Simič je ob tem opozoril, da smo imeli včasih ničelno obdavčitev že po treh letih.

Pri samostojnih podjetnikih bi poenotili plačilni rok za prispevke in dohodnino. Akontacijo dohodnine morajo zdaj plačevati do 10. v mesecu, prispevke pa do 20.

6. dohodninski razred za Rogliča in podobne primere

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Za dohodke nad milijon evrov bi uvedli nov, 6. dohodninski razred, kjer bi bila davčna stopnja deset odstotkov. Gre na primer za športnike, ki imajo visoke prihodke in se praviloma izselijo iz Slovenije.

»Do milijona evrov bi plačal približno 486 tisoč evrov dohodnine, nad tem pa deset odstotkov. V primeru dveh milijonov evrov prihodkov bi zavezanec zdaj plačal 986 tisoč evrov davka, po novem predlogu pa 586 tisoč evrov. To je znesek, zaradi katerega se ne bo odločil za selitev športnik, ki bo podpisal zelo dobro pogodbo,« je prepričan Simič.

Podvojitev obdavčitve za normirance

Omejitev zaslužka, do katerega je nekdo še lahko normirani s. p., bi se postavila pri 50.000 evrih za obdobje enega leta. „Ko dosežeš 50.000 evrov, začneš voditi knjige,“ je bil jasen Simič. Obenem predlagajo tudi znižanje normiranih stroškov z 80 odstotkov na 60 odstotkov, kar bi v praksi pomenilo, da bi se obdavčitev z dohodnino dvignila z zdajšnjih 4 na 8 odstotkov.  

Pri davku na motorna vozila predlaga ukinitev luksuznega davka. »Vsaka višja obdavčitev ne garantira višjih davčnih prihodkov, ljudje so avte registrirali v tujini in izgubili smo ne samo ta luksuzni del ampak tudi osnovni DMV,« opozarja Simič.

Simič predlaga, da bi imeli en račun za plačilo prispevkov in akontacijo davkov, kar pri samostojnih podjetnikih že imamo. Za to bi bil potreben en REK obrazec za vse dohodke, kar pomeni, da bi bilo treba bi bilo uvesti identično obdavčitev plač, avtorskih, podjemnih pogodb in vseh drugih prihodkov. »Formula iz plač bi se prenesla na druge dohodke, tako da bi ujeli enako obdavčitev kot je že v veljavi zdaj,« predlaga Simič.

Komentarjev 24
  • Tupamaros 08:02 26.september 2020.

    Da bi država lahko krila socialo in nezasluženo pokrivanje brezdelja mora nekje vzeti.

  • NeAnonimni 11:27 17.september 2020.

    Kaj si želi država od državljanov?

  • igorgeus 09:38 17.september 2020.

    Istočasno pa bi nižali davek na dobiček od pravnih oseb??