Slovenija
78 ogledov

Pozor, epidemija carskih rezov

nosečnica trebušček nosečnost Shutterstock
Svetovna zdravstvena organizacija je danes opozorila, da se v svetu preveč žensk prostovoljno odloči, da bodo rodile s carskim rezom, čeprav to z zdravstvenega vidika ni nujno. "Epidemija carskih rezov" je po navedbah organizacije zajela tako bogate države kot države v razvoju.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je WHO k opustitvi porodov s carskim rezom razen v nujnih primerih tokrat pozvala prvič. Ob tem je opozorila, da zaradi prostovoljnih carskih rezov ponekod ne morejo operirati številnih nosečnic, ki bi ta poseg nujno potrebovale zaradi svojega ali otrokovega zdravja.

V Braziliji več kot pol porodov s carskim rezom

Direktorica oddelka WHO za reproduktivno zdravje Marleen Temmerman je povedala, da se v Braziliji v zadnjem času kar 53 odstotkov otrok rodi s carskim rezom, ki je med ženskami tako priljubljen, da lahko govorimo o "kulturi carskega reza".

Povečanje deleža porodov s carskim rezom je opaziti tudi drugod po svetu. Glede na podatke WHO iz leta 2008 se je v Evropi s carskim rezom rodilo 23 odstotkov otrok, v Severni in Južni Ameriki 35 odstotkov, v zahodnopacifiški regiji pa 24 odstotkov. Kot kaže, "epidemija" ni zajela edino Afrike in Jugovzhodne Azije, kjer so v letu 2008 zabeležili 3,8 oz. 8,8 odstotka porodov s carskim rezom.

Glede na poročilo slovenskega ministrstva za zdravje Kazalniki kakovosti v zdravstvu iz leta 2011 je trend naraščanja števila porodov s carskim rezom opaziti tudi v Sloveniji, še posebej v nekaterih porodnišnicah.

Pri nas v manj kot desetih letih za 50 odstotkov več carskih rezov

Leta 2011 je bil delež carskih rezov pri porodih živorojenih enojčkov z gestacijsko starostjo 37 tednov in več, v zatilni ali temenski glavični vstavi v Sloveniji 14,7 odstotka in se je med porodnišnicami gibal od 10,3 odstotka do 20,1 odstotka. V primerjavi z letom 2002 je porasel za 50 odstotkov, v primerjavi z 2006 pa za 25 odstotkov, piše v poročilu ministrstva.

Zdravniki od sredine 80. let prejšnjega stoletja menijo, da je "idealen" delež porodov s carskim rezom med deset in 15 odstotkov, čeprav pri WHO po navedbah AFP že pripravljajo nova priporočila v zvezi s tem. "Če je delež tovrstnih porodov pod desetimi odstotki, to običajno pomeni, da umre več mater in otrok, ker nimajo dostopa do operacije," je dejala Temmermanova.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.