Slovenija
19 ogledov

Pozor, jutri huda poledica!

Prometna nesreča Shutterstock
Zaradi kombinacije vremenskih dejavnikov bi se lahko jutri na določenih odsekih pojavila huda poledica.

"Kombinacija občasnega snega, dežja in velikih temperaturnih sprememb, ki jih vremenoslovci napovedujejo za jutri, lahko povzroči hudo poledico," opozarjajo na policiji. Kot so za nas povedali na agenciji za okolje, se bo poledica verjetno pojavila zjutraj, in sicer na slabo prevetrenih predeli države. "Najverjetneje se bo pojavila tudi na Notranjskem, in sicer v smeri poti Ljubljani. Pa tudi v bližini Trnovskega gozda in na ilirskobistriškem koncu je verjetnost povečana."

Največ težav naj bi bilo na relacijah med Vrhniko in Črnim Kalom ter Šempetrom in Razdrtim, težave pa se lahko pojavijo tudi na Trojanah. "Težave bo poledica povzročala predvsem tistim voznikom, ki na svojih vozilih nimajo predpisane zimske opreme," še opozarjajo na policiji.

Voznikom zato svetujejo, naj se na pot odpravijo le, če je to nujno in če so poskrbeli za obvezno zimsko opremo.

Pred odvodom velja preveriti, kakšno je trenutno stanje na cestah. Informacije o tem boste najhitreje dobili na Prometno-informacijskem centru za državne ceste na številki 1970 ali na njihovi spletni strani. Hitrost vožnje prilagodite trenutnim razmeram, upoštevajte predpise ter navodila vzdrževalcev ceste in policije.

Omejitve za tovornjake

Kakšne so razmere na cestah, pa morajo spremljati tudi vozniki tovornjakov, ki morajo upoštevati morebitne omejitve in prometno signalizacijo. 

Zato je tudi za voznike tovornih vozil zelo pomembno, da spremljajo obvestila o prevoznosti cest in spoštujejo morebitne omejitve. V Sloveniji je na cestah, kjer so zimske razmere, prepovedana vožnja za tovorna vozila s priklopnimi vozili, za vozila, ki prevažajo nevarno blago, in za
izredne prevoze. "Izjema so avtoceste in hitre ceste, kjer pa lahko upravljalec zaradi zimskih razmer za ta vozila časovno in prostorsko omeji promet," so še zapisali na policiji.

Komentarjev 3
  • recesija 15:52 13.december 2012.

    P.S. Pravkar sem vložil kazensko ovadbo zoper poledico, ker bo jutri grozila.

  • recesija 15:50 13.december 2012.

    Kakšna pa je huda poledica? Malo bolj spolzka od manj hude poledice?

  • mph 15:20 13.december 2012.

    Pa kaj še: "Težave bo poledica povzročala predvsem tistim voznikom, ki na svojih vozilih nimajo predpisane zimske opreme," Nisem vedel, da so po novem spet dovoljene ježevke. Namreč nobena druga zimska oprema ne pomaga na čistem ledu. Pravzaprav so celo ...prikaži več poletne gume morebiti malo bolj uporabne. Ampak samo po ledu. Sam sicer imam zimske gume. Iz prakse pa vem, da tudi čisto nove zimske gume in čisto počasna vožnja ne pomagajo, ko pride avto na čist led. Seveda pa je prav, da imajo ljudje avte obute primerno letnemu času.