Slovenija
378 ogledov

Bank@Net že varen, NLB-jev Klik še ne

Lažni NKBM naslov Facebook
Spletni banki največjih slovenskih bank NLB in NKBM sta na udaru prevarantov. Slovenski strokovnjaki že uspeli zaščititi komitente Bank@Neta, medtem ko so uporabniki NLB Klika še vedno v nevarnosti.

V bankah NLB in NKBM so bili obveščeni, da želijo nepooblaščene osebe pridobiti identifikacijske elemente za dostop do njihovih spletnih bank z uporabo generatorja enkratnih gesel (OTP).

Na nacionalnem odzivnem centru za oobravnavo icidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij (SI-CERT) so za Zurnal24.si povedali, da sledi prevarantov vodijo v Rusijo. Povezava do lažne spletne banke NKBM Bank@NETje bila medtem že umaknjena, so potrdili na SI-CERT-u oziroma je bila preusmerjena na neko stran za prodajo zdravil.

Za NLB-jev Klik pa je lažna povezava še vedno aktivna, saj še čakajo na odziv ruskih partnerjev, ki imajo pristojnosti za blokado lažne strani. Zato se še vedno lahko zgodi, da komitent NLB po pomoti pride na lažno stran in s tem tvega vdor v svoje osebne finance, saj lažna stran od komitenta zahteva vnos gesla za vstop v pravo spletno banko. 

Ne verjemite e-pošti

Na NLB so posebej izpostavili, da je sam sistem Klik varen in da je težava v lažni spletni strani, ki želi od strank pridobiti identifikacijske elemente za vstop v NLB. 

NLB | Avtor: nlb nlb
Nepooblaščene osebe v poštni predal posredujejo elektronsko pošto, kjer je kot pošiljatelj navedena Nova Ljubljanska banka, v podrobnostih pa je dejansko naveden drug naslov pošiljatelja - lažni naslov klikotp@nlbklik.si. V sporočilu je navedena aktivna povezava "Dostop do vašega računa", za katero se skriva lažna stran, kjer naj bi uporabnik vpisal svoje uporabniško ime in enkratno geslo za vstop v NLB Klik. 

Vse uporabnike opozarjajo, da gre za zlonamerno elektronsko pošto. Stranke, uporabnike NLB Klika smo že opozorili, da naj ne vnašajo svojih identifikacijskih elementov, temveč naj sporočilo nemudoma izbrišejo in nas o dogodku obvestijo po telefonu 01 477 20 60 ali 01 477 20 00 oz. nam pošljejo sporočilo na naslov info@nlb.si.

Komentarjev 1
  • Matthew9987 18:04 23.januar 2015.

    V odstavku "Za NLBjev Klik..." mora namesto komitent NKBM pisati komitent NLB.