Slovenija
11260 ogledov

Pozor, na cestah ogromno nevidnih voznikov

Vožnja v dežju slabo vreme Profimedia
Opozorilo! V takšnem vremenu številni vozniki pozabljajo na ključno stikalo v avtu.

V primeru slabše vidljivosti mora voznik poskrbeti, da bo vozilo dobro vidno. "Prižgite luči, saj dnevne luči niso dovolj," opozarja Prometno-informacijski center. Številni avti namreč nimajo avtomatskega vklopa zasenčenih luči in so zato v slabi vidljivosti ali megli praktično nevidni na cesti, še posebej z zadnje strani, kjer luči sploh ne gorijo.

Ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, pa je obvezna zimska oprema. To pomeni, da mora imeti avto nameščene zimske pnevmatike z najmanj tremi milimetri dezena, kar pa je na cesti z veliko vode že skoraj neuporabna pnevmatika. Alternativa so dovolj dobro ohranjene letne pnevmatike in ustrezne snežne verige. Zaradi svoje zgradbe pa imajo letne gume v hladnem vremenu veliko daljšo zavorno pot, kar je treba upoštevati!

Gume pnevmatike 3 testi Avto Najboljše zimske gume za sezono 2020/2021

Kam ne smete brez zimske opreme

Zaradi snega je za ves promet zaprta cesta čez prelaz Vršič. Na cestah Jereka - Pokljuka in Krnica - Mrzli studenec - Rudno polje so obvezne verige, medtem ko je na cestah čez prelaze Predel, Korensko sedlo, Ljubelj in Jezerski vrh obvezna zimska oprema, na svojem portalu opozarja prometno-informacijski center za državne ceste.

Iz Policijske uprave Kranj pa so sporočili, da avstrijski varnostni organi na Ljubelju zaradi razmer na njihovi strani trenutno zavračajo vsa vozila, ki niso opremljena z zimsko opremo. Sneg je ponekod tudi že v nižje ležečih predelih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.