Slovenija
22 ogledov

Pozor, nadzor bo poostren

Slovenija 29.01.2013 stavba, sedez DARS, novinarska konferenca druzbe Dars, na k Saša Despot
Avtoceste. Več kot sto cestninskih nadzornikov bo naslednji mesec v okolici večjih mest preverjalo, ali imajo vozila veljavno vinjeto.

Cestninski nadzorniki ugotavljajo, da se večina voznikov, ki se vozi brez vinjete, namerno izogiba cestninjenju. "To ugotavljamo, ker imajo vozila že nameščene vinjete iz preteklih obdobij," je poudaril Dean Polc z Darsa.

Vozilo lahko nadzorujejo že med vožnjo. Če nadzornik sumi, da je brez vinjete, zapelje predenj in ga z lučmi pospremi do prvega varnega mesta, kjer opravi postopek. "Bolj pozorni bomo tudi na kršitelje na počivališčih, bencinskih servisih in izhodih z avtocest. Na cestninskih postajah bo nadzora vedno manj. Rušijo se namreč otoki, zato je zaradi varnosti takšen nadzor mogoč le izjemoma," je opozoril Polc.

Število kršiteljev pada

Kazen za vožnjo brez vinjete znaša 300 evrov, nadzorniki vam jo znižajo za polovico, če jo plačate v osmih dneh. Število kršiteljev se sicer od uvedbe cestninskega nadzora manjša. Leta 2009 so jih odkrili 52 tisoč, lani okoli 44 tisoč. Na leto v proračun plačajo za okoli 7,5 milijona evrov glob.

Letnih prodali manj

Čeprav je Dars lani prodal okoli deset tisoč letnih vinjet manj kot leta 2011, so se zaradi povečane prodaje mesečnih in tedenskih prihodki od prodaje zvišali za 1,5 milijona evrov.

Za analizo prodaje letošnjih vinjet je še prezgodaj, so povedali. Decembra lani so jih vozniki kupili 119 tisoč, resnejšo prodajo pa na Darsu pričakujejo v teh dneh, torej do konca januarja in v prvi polovici februara; 31. januarja namreč veljavnost lanskim letnim vinjetam poteče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.