Slovenija
53 ogledov

Pozor! Ne kurite v naravi

Požar v naravi Shutterstock
Na nekaterih območjih v državi je razglašena najvišja požarna ogroženost. Prepovedano je kuriti v naravi, pri izvajanju dejavnosti in aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, pa je potrebna velika previdnost. V zadnjih dneh je namreč že nemalokrat zagorelo.

Po državi se zaradi suhega, toplega in vetrovnega vremena povečuje požarna ogroženost naravnega okolja.

Od jutri je v naravnem okolju prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar. Uprava RS za zaščito in reševanje je namreč razglasila veliko požarno ogroženost na območju občin Koper, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba.

Poostren nadzor

"Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Inšpektorat RS za kmetijstvo in okolje ter Policija bodo v času razglašene požarne ogroženosti naravnega okolja izvajale poostren nadzor," so še zapisali v opozorilu.

Najvišja požarna ogroženost

Visoko oziroma kar najvišjo požarno ogroženost pa je razglasila tudi Agencija RS za okolje.

Peto stopnjo ogroženosti, kar je na lestvici od ena do pet najvišje, so razglasili za Obalo, Dolenjsko, Goriško, Pomurje, Savinjsko, spodnje Posavje in Zgornjesavsko. Pri tej stopnji je vzrok za nastanek požara lahko že samo iskra. Požar se pojavi takoj, širjenje pa je zelo hitro.

Včeraj večkrat zagorelo, ena oseba poškodovana

V zadnjih dneh je v naravi kar pogostokrat zagorelo. Včeraj zvečer, malo pred 23. uro, je zagorelo v bližini kraja Zasap v občini Brežice. Zgorelo je približno tristo kvadratnih metrov podrasti, odpadni material in trije borovci.

Malo pred tem so gasilci pogasili v gozdu odloženo seno in podrast, ki je zagorela v kraju Vavta vas, občina Straža. Del gozda in podrasti pa so gasili tudi gasilci iz Slovenske Bistrice. Požar na površini 40 kvadratnih metrov so gasili v bližini naselja Vinarje.

Včeraj popoldan je v Šempetru pri Gorici zagorela trava, požar pa se je razširil na površini 50 kvadratnih metrov. Enkrat večji požar pa so krotili gasilci v kraju Krmelj, kjer je ravno tako zagorela trava. Pri gašenju požara se je ena oseba poškodovala.

Komentarjev 1
  • Veteran 20:04 22.julij 2013.

    Kdaj naj bi inšpekcija izvajala pooštren nazor, saj nimajo niti dežurstva organiziranega. Če pa že prijaviš se ne zgodi nič, kar lahko trdim iz lastnih iskušenj. V sobotah in nedeljah ne delajo, po petnajsti uri tudi ne in ravno zvečer ...prikaži več se izvajajo kurjenja, ampak kot sem že navedel je inšpekciji preveč udobno v svojih foteljih, da si v tej vročini posredovali.