Slovenija
19 ogledov

Pozor, nevarnost poledice, prihodnji teden sneg

 Korensko sedlo Promet.si
Občasno bo rosilo. To je skupni imenovalec vremenske napovedi vse do nedelje. Ponekod bo padavin več, predvsem za vikend. Danes do večera možnost poledice.

Do danes zvečer bo predvsem na Notranjskem, Kočevskem in Dolenjskem v krajih na nadmorski višini nad okoli 500 m nad morjem nevarnost poledice, opozarjajo na Arsu. "Padavin je malo, tako da to sicer ne bo ravno nek obsežen pojav," pojasnjuje Andrej Velkavrh z Arsa. Dodaja, da je na omenjenih območjih približno med 500 in 1.500 metri plast hladnega zraka z negativno temperaturo, višje pa je plast zraka s pozitivno temepraturo. Zaradi tega padavine nad 500 metri nadmorske višine primrzujejo, kar se lahko razvije v poledico oziroma tudi žled. "Ni pa veliko padavin, tako da bi ravno lomilo drevje, se ni bati," doda Velkavrh.

Nižine bodo gotovo bele

Dan bo sicer bolj moker. "Količina padavin bo vendarle v glavnem zanemarljiva," za danes pove Andrej Velkavrh. Dnevne temperature bodo od 2 do 6 stopinj Celzija. Tudi jutri bo oblačno, padavine se bodo predvsem v zahodnih in jugozahodnih krajih začele pojavljati nekoliko pogosteje. Jutranje temperature bodo od 1 do 5, dnevne od 4 do 9 stopinj. Podobno vreme se bo nadaljevalo tudi za vikend, predvsem v južni in zahodni ter deloma v osrednji Sloveniji bo občasno rosilo ali rahlo deževalo.

"Med nedeljo zvečer in torkom zjutraj bo nekoliko bolj padavinsko obdobje, ohladilo se bo in meja sneženja se bo zagotovo spustila. Koliko snega bo po nižinah, je v tem trenutku sicer še težko reči," dodaja Velkavrh. Vprašanje je tudi, kakšni bodo pogoji, da bi se ta sneg obdržal. "Tla niso pomrznjena, temperatura bo ostala vsaj dve stopinji nad ničlo. Bo pa zagotovo precej nizko pobelilo."

Do konca prihodnjega tedna na Arsu napovedujejo suho vreme. "Če se bo jasnilo, bomo lahko zdrsnili tudi v minus," pri tem dodaja Velkavrh.

Komentarjev 2
  • Mrcina 09:41 27.november 2014.

    Strauski ...odlično povedano ! :)

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:08 27.november 2014.

    prvo opozorite komunalno podjetje in cestno podjetje da posipajo pa cesti,pa ne bo hudega ,paziti pa v takem vremenu moraš vedno brez pardona