Slovenija
6782 ogledov

Pozor, nov odpoklic nevarnega živila

tuna Žurnal24 main
Podjetje Marinblu je iz prodaje odpoklicalo izdelek Sashimi file tune (Thunnus albacares), pakiran v 390 gramski embalaži, zaradi povečane vsebnosti histamina.

Serijska oznaka izdelka je MAR2005291091, rok uporabe pa 7.6.2020. Zaradi zdravstvene neustreznosti kupci izdelka ne smejo uživati, so sporočili iz omenjenega podjetja. Treba ga je vrniti prodajalcu ali zavreči v biološke odpadke. V primeru slabosti ali prebavnih težav naj se takoj oglasijo pri najbližjem zdravniku.

Kupci lahko v primeru dodatnih vprašanj stopijo v kontakt s podjetjem preko elektronskega naslova claims@marinblugroup.com ali telefonske številke 070 443 932. Kontaktna oseba je Aleš Glavič, so še zapisali.

Zakaj je histamin nevaren?

Histaminska zastrupitev je akutna zastrupitev, ki najpogosteje nastane zaradi zaužitja rib ali ribjih proizvodov, ki vsebujejo velike količine histamina, navaja NIJZ.

Histamin v ribah nastaja zaradi delovanja bakterij v ribjem mesu ob prekinjeni hladni verigi, od ulova do potrošnika.

Potek (znaki) zastrupitve

Znaki in simptomi zastrupitve nastopijo zelo hitro po zaužitju, v roku nekaj minut do dveh ur. Oboleli najprej navajajo pekoče bolečine v žrelu in ustih, navale vročine in rdečico obraza, glavobol in omotico. Pri mnogih se pojavijo krči v trebuhu, slabost, bruhanje in kratkotrajna driska, palpitacije (močno utripanje srca).

V hujših primerih lahko pride do zameglitve vida, kožnega izpuščaja, koprivnice, otekline vek, padca krvnega tlaka, otekline jezika, spazma sapnic in izgube zavesti.

Simptomi in znaki so običajno blagi in izzvenijo v nekaj urah. Le redko trajajo dlje. Znaki so lahko hujši pri bolnikih, ki jemljejo zdravila, ki upočasnijo razgradnjo histamina.

nakupovalna košara Zdravje Že drugi odpoklic zaradi salmonele v dveh dneh

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Misteressa
    Misteressa 00:43 05.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com

  • Avatar Mary24
    Mary24 22:37 04.junij 2020.

    Želite najti dekle za eno noč? Dobrodošli - www.GetMeets.Com