Slovenija
227 ogledov

Pozor, odpoklic aspirina

aspirin Žurnal24 main
Odpoklic zdravila Aspirin plus C 400 mg/240 mg šumeče tablete, pakiranje po 10 tablet, pet krat dve tableti v dvojnem traku proizvajalca BAYER.

Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je bila obveščena o neustrezni kakovosti zdravila Aspirin plus C 400 mg/240 mg šumeče tablete (pakiranje po 10 tablet, pet krat dve tableti v dvojnem traku) proizvajalca BAYER.

Uporabnik je v škatlici zdravila naletel na tableto neprijetnega vonja z rjavim marmoriranim obarvanjem, ki je po raztapljanju v kozarcu vode vodo obarvala rjavo, raztopina pa je bila neprijetnega okusa.

Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom Aspirin plus C 400 mg/240 mg šumeče tablete bo izvedel odpoklic neprodanih zalog serije BTAGZ50 z rokom uporabnosti november 2018. JAZMP obvešča uporabnike, ki so zdravilo iz te serije že kupili, naj bodo pri uporabi pozorni na videz in vonj tablet.

Če uporabniki naletijo na tableto z zgoraj opisanimi lastnostmi, naj je ne zaužijejo, temveč naj zdravilo reklamirajo v svoji lekarni in obvestijo JAZMP na e-poštni predal quality-defects@jazmp.si oziroma na telefonsko številko 041 790 133.

Vzrok še ni znan

"Ni še znano, če je prišlo do odstopa od kakovosti pri proizvodnji ali pri kasnejšem prometu z zdravilom. Analiza izrednega vzorčenja in raziskava sta še v teku v uradnem kontrolnem laboratoriju v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano," so za STA danes sporočili iz agencije. V podjetju Bayer pa so navedli, da je zadeva "v postopku ugotavljanja vzroka".

Po navedbah agencije so v veledrogerijah in lekarnah do blokade prometa prodali 671 škatlic omenjenega zdravila serije BTAGZ50. Točnih podatkov o količini zdravila, ki so jih lekarne že izdale bolnikom, zaenkrat še nimajo. "V lekarne je bilo dobavljenih okoli 600 škatel te serije, kar predstavlja neznaten del letne prodaje Aspirina plus C," so poudarili v podjetju.

Vedno preverite izgled

V agenciji in Bayerju ljudem priporočajo tudi, da pred uporabo zdravil vedno preberejo priložena navodila in preverijo izgled, ki mora biti takšen, kot je opisano v navodilu za uporabo. Uporabnikom tudi svetujejo, naj takšnih zdravil ne uporabljajo, temveč jih reklamirajo v lekarni oziroma pri imetniku dovoljenja za promet z zdravilom, ki je naveden v navodilu za uporabo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Božidar Dinič 16:16 13.december 2016.

    jaklič pa na vzajemni se kaj oglasi,tvoj kidrič lp dobro veče svima koliko vas ima

  • glicinija 15:45 13.december 2016.

    v Ameriki bi tožba kar veliko prinesla

  • Janez_53 14:16 13.december 2016.

    Pa to bumbar na kvadrat!!!