Slovenija
31 ogledov

Pozor, otroci na cesti

pešec Shtterstock Fotografija je simbolna.
(Ne)varnost. Lani v prometnih nesrečah udeleženih več kot 1.200 otrok.

Previdno. V četrtek, na prvi šolski dan, bo po počitnicah na cestah spet veliko otrok. Ti so v prometu nepredvidljivi, zato morajo biti vozniki nanje še posebej pozorni. Veliko lahko naredijo tudi starši.

Smrtne žrtve med otroki

Izmed 1.263 mladoletnih udeležencev v prometnih nesrečah jih je lani šest umrlo, med njimi pešec, mlajši od sedem let. Enaka statistika velja za prvo polovico letošnjega leta, ko je umrlo že sedem otrok, medtem ko jih je bilo v nesrečah skupno udeleženih 735. Slovenija je v zadnjem desetletju sicer za deset odstotkov zmanjšala število smrti med najmlajšimi.

Policija svari starše

Policija voznike opozarja, naj v bližini šol in vrtcev preventivno zmanjšajo hitrost in prilagodijo način vožnje dejstvu, da otroci lahko nepričakovano skočijo na cesto. Pomembno pa je tudi, kako otroke na vstop v promet pripravijo starši. Policisti svetujejo, da otroka pri prvih korakih v prometu spremljate ter mu s svojim zgledom pojasnite, kako se mora obnašati in kakšne nevarnosti prežijo nanj. Prav tako ga morate poučiti o osnovnih prometnih pravilih.

Fizično varovanje otrok

Policisti bodo ob začetku šolskega leta poostreno nadzorovali promet v okolici šol in vrtcev. Preverjali bodo tudi tehnično brezhibnost vozil, ki v šole vozijo skupine otrok.

Za dodatno varnost bo poskrbelo okoli 700 prostovoljcev iz združenja avtomehanikov in voznikov, ki bodo do 10. septembra otroke spremljali na najnevarnejših prehodih. “Pomoč, ki jo lahko otroku pri prečkanju ceste ponudi odrasli, je neprecenljiva in nenadomestljiva, saj ne zagotavlja le varnosti, temveč otroku z dobrim zgledom zagotavlja tudi potrebno učenje in vajo za samostojno sodelovanje v prometu,” pojasnjujejo na agenciji za varnost prometa.

Odgovorne so tudi šole

Vsaka šola ima izdelan načrt varnih poti. Gre za zemljevid šolskega okoliša, kjer je glede na število prometnih nesreč in drugih nevarnosti z zeleno barvo označena najvarnejša pot za otroke. Šole so ob začetku šolskega leta dolžne s tem načrtom seznaniti tako starše kot otroke. Strokovnjaki starše spodbujajo, naj z otroki varno pot večkrat prehodijo tudi sami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.