Slovenija
1291 ogledov

Pozor, policija do konca meseca poostreno nad voznike

Avtocesta, nadzor, policist, promet Profimedia
Zaskrbljujoči podatki in preventivna akcija.

Agencija za varnost prometa (AVP) in policija danes začenjata prvo nacionalno preventivno akcijo Droge. Policija bo v okviru akcije izvajala poostren nadzor nad alkoholiziranimi vozniki in vozniki pod vplivom prepovedanih drog. 

V lanskeem letu so povzročitelji pod vplivom prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi povzročili 92 prometnih nesreč, od tega 44 prometnih nesreč s telesno poškodbo udeleženca. V teh prometnih nesrečah so umrli trije udeleženci, 24 je bilo hudo telesno poškodovanih, 20 pa je bilo lažje telesno poškodovanih. Delež umrlih zaradi omenjenih povzročiteljev je bil v preteklem letu štiri odstotke, kažejo podatki AVP.

Policisti so odredili 1505 strokovnih pregledov na droge, od tega je bilo 264 pozitivnih, 812 odklonjenih in 276 negativnih. Podatki slovenske policije kažejo, da je bila leta 2023 pri 72 voznikih s hitrim testom ugotovljena prisotnost kanabinoidov, kar je štiri manj kot leta 2022.

Od tega je bilo lani v prometnih nesrečah udeleženih 21 voznikov, pri katerih je bila ugotovljena prisotnost kanabinoidov. 40 voznikov, udeleženih v prometnih nesrečah, je strokovni pregled odklonilo. Število odklonov strokovnih pregledov pripisujejo prav širši uporabi hitrih testov za droge.

Sodeč po najnovejši raziskavi je 61 odstotkov slovenskih voznikov, ki so v zadnjih 12 mesecih zaužili drogo, potem tudi sedlo za volan, kažejo izsledki posebne raziskave Uporaba drog, alkohola in drugih psihoaktivnih snovi v povezavi z vožnjo motornega vozila, ki jo je AVP izvedla v okviru akcije in jo bodo podrobno predstavili na novinarski konferenci v torek.

Na AVP so v okviru akcije priskrbeli dodatnih 1000 hitrih testov za droge in jih bodo na novinarskem srečanju predali policiji, ki bo v tem mesecu izvajala poostren nadzor.

Jajca/Jajce Slovenija Kaj se je dogajalo? V Ljubljani po zraku letela jajca, uporabili so tudi solzivec Avtocestna policija Slovenija Kot v filmu: Slovenski policisti lovili Francoza, ustavil ga je šele stinger

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • atamama 10:13 17.junij 2024.

    Ali so dobili ukaz, da je potrebno problematiko varnosti državljanov malo potihniti s tem , da jih bodo malo je*ali na cestah. Hudo je narobe v vodstvu ko varnost državljanov ni prioriteta....

  • SlavkoKrizman 09:41 17.junij 2024.

    Če bodo začeli v državnem zboru, bo to super. Aja tam nesmejo...