Slovenija
23149 ogledov

Pozor, policisti vas preverjajo v novi akciji

policijska kontrola PU Novo mesto
Akcija bo vrhunec dosegla danes, ko obeležujemo dan brez smrtnih žrtev na evropskih cestah.

Slovenski policisti z evropskimi kolegi že od petka izvajajo akcijo Osredotoči se na cesto, v okviru katere namenjajo posebno pozornost nevarni uporabi mobilnih telefonov in drugih naprav med vožnjo. Celotedenska akcija bo vrhunec dosegla danes, ko obeležujemo dan brez smrtnih žrtev na evropskih cestah, so zapisali na spletni strani policije.

Evropska mreža prometnih policij Roadpol, ki organizira akcijo, je prepričana, da je izboljšanje prometne varnosti na evropskih cestah izvedljivo.

V ta namen bodo v poostrenem nadzoru istočasno sodelovale policije praktično vseh držav v Evropi, saj se zaradi nepravilne uporabe naprav in opreme, ki med vožnjo zmanjšuje slušno in vidno zaznavanja voznikov ali njihovo zmožnost obvladovanja vozila, povsod povečuje število prometnih nesreč, so zapisali na spletni strani policije.

Namen vseh naštetih aktivnosti je še vedno usmerjen tudi v cilj, da na ravni celotne Evrope na izbran dan zabeležimo čim manjše število umrlih v prometnih nesrečah in da čim več držav doseže cilj nič smrtnih žrtev v cestnem prometu. Letos bomo ta cilj vsi skupaj poskušali doseči danes, so napovedali. Akcija poteka vzporedno z evropskim tednom mobilnosti.

Na evropskih cestah dnevno umre povprečno 70 ljudi. Mreža Roadpol želi to število zmanjšati na nič smrtnih žrtev vsaj en dan v letu. Po podatkih policije je na slovenskih cestah letos umrlo 72 ljudi, v enakem obdobju lanskega leta pa 89. Najmanj mrtvih smo sicer na cestah beležili leta 2018, ko je na njih ugasnilo 65 življenj.

Danes, ko obeležujemo dan brez smrtnih žrtev na evropskih cestah, se lahko vozniki k odgovornejši vožnji zavežejo tudi s podpisom zaobljube, da bodo upoštevali cestnoprometne predpise in tako tudi sami prispevali k reševanju življenj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • QSprm 20:37 21.september 2022.

    Odkar so klavrno degradirali v rezimske placance je falangi visoko usposobljenih inkasantov cist neprimerno govorit policisti. Pac nekak skusajo opravicit okoriscanje z dvojnimi placami v upanju da ne bo prisel dan vracila.

  • Avatar Leon
    Leon 09:46 21.september 2022.

    Novi show Policija nadzira promet. To bo vendar morali početi vsak dan vse leto.

  • e69eea5a668934c87ed968f3d3b85eb2d270cc7f 09:27 21.september 2022.

    "SPIDI IN GOGI - Motokros".