Slovenija
80 ogledov

Pozor, pomoč pri izisljevalskem virusu

Študentka Profimedias
Nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij SI-CERT je s ciljem dodatno pomagati slovenskim žrtvam izsiljevalskih virusov poskrbel za prevod portala za boj proti izsiljevalskim virusom No More Ransom.

Na podstrani v slovenski različici so na voljo vse informacije, kako izsiljevalski virusi delujejo, kako se spletni uporabniki lahko ustrezno zaščitijo ter kako lahko dešifrirajo zaklenjene podatke, kadar je to možno. SI-CERT še vedno svetuje, naj bosta glavno vodilo uporabnikom previdnost pri odpiranju priponk in ustrezna varnostna kopija pomembnih dokumentov, saj je to najzanesljivejši način, da si ob okužbi povrnejo svoje dokumente.

Globalna iniciativa No More Ransom omogoča žrtvam izsiljevalskih virusov povrnitev njihovih dokumentov brez plačila, so še sporočili iz centra SI-CERT, ki je partner projekta NoMoreRansom.org.

Izsiljevanja naraščajo

Po podatkih iniciative število žrtev izsiljevalskih virusov skokovito narašča in je v obdobju med aprilom 2015 in marcem 2016 doseglo 718.000, kar pomeni 5,5-kratno povečanje glede na primerljivo obdobje v letih 2014 in 2015.

Spletni portal No More Ransom je pobuda nizozemske policije, Europola ter podjetij Intel Security in Kaspersky Lab. Glavni cilj partnerjev je pomagati žrtvam izsiljevalskih virusov, da znova pridobijo dostop do svojih podatkov brez plačila odkupnine kriminalcem.

K projektu No More Ransom so pristopili številni partnerji z vsega sveta, spletni portal je sedaj preveden že v 14 jezikov, po novem tudi slovenščino, in ponuja skupaj 39 različnih orodij za dešifriranje.

Od decembra 2016 so brezplačna orodja, ki so objavljena na portalu, 10.000 žrtvam napadov omogočila povrnitev zašifriranih dokumentov brez plačila odkupnine, so še sporočili iz centra SI-CERT.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.