Slovenija
6384 ogledov

Pozor, pred odhodom na dopust pomislite tudi na to

Poletje na slovenski obali Saša Despot

"Jeseniški  policisti so ta mesec obravnavali šest vlomov in poskusov vlomov v vozila na avtocestnem počivališču. V štirih primerih je storilcem uspelo vlomiti v vozila, pretežno avtodome, v dveh primerih pa je dejanje ostalo pri  poskusu. Vlamljali so ponoči in tudi kadar so lastniki spali v vozilu."

Tatove zanimajo denarnice in torbice navajajo na Policijski upravi Kranj, kjer dopustnike opozarjajo na previdnost. Obvestilu so dodali video posnetek z vloma pred tremi dnevi, kot je razvidno, sta osumljenca dva. 

V kolikor ju kdo prepozna, policija prosi za nformacije na interventno število 113 ali na anonimni telefon 080 1200.

Tarča tako doma kot v tujini

"Čeprav so bili v vseh primerih oškodovani tujci, gre za dejanja, ki so jim lahko tarča tudi slovenski državljani doma ali v tujini," opozarja Bojan Kos, predstavnik za odnose z javnostmi na PU Kranj. 

Policisti svetujejo:

  • Med postanki na avtocestnih počivališčih ves čas nadzirajte svoje vozilo in predmete v njem! Če se oddaljite, vozilo zaklenite, vrednejših predmetov pa ne  puščajte na vidnih mestih.
  • Vseh osebnih dokumentov in denarja ne nosite in imejte shranjenega skupaj v eni torbi ali denarnici, saj lahko v primeru tatvine izgubite tako dokumente kot denar. 
  • Vozil ni priporočljivo parkirati na oddaljenih mestih večjih počivališč. Bolje je parkirati na osvetljenih delih počivališč. Priporočljiva je tudi uporaba avto alarmnih sistemov.

Sicer imajo storilci tudi drugaćne metode, o katerih smo sicer poročali v zadnjih letih;

  • na počivališču so na različne načine zavedli oškodovanca, pritegnili njegovo pozornost, medtem pa so mu sostorilci iz vozila ukradli vrednejše predmete (torbice, telefone, denarnice …);
  • oškodovancu so poskušali prodati lažno blago, ponaredke (lažen zlat nakit iz medenine);
  • na počivališču ali na bencinski črpalki so preluknjali pnevmatiko na vozilu oškodovanca in se kasneje, ko se oškodovanci nekaj kilometrov naprej na avtocesti ustavili zaradi izpraznjene pnevmatike, pripeljali za njimi in jim ponudili pomoč.... 

Kraje na plažah

poletje 2020 slovenska obala | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Poletje je obdobje, ko smo ljudje na splošno bolj sproščeni, turistične kraje pa obišče več ljudi. Na koprski policijski postaji, ker se v tem času ukvarjajo predvsem s krajami na plažah, svetujejo samozaščitno ravnanje in pozornost na predmete, ki jih prinašamo s sabo, saj tako kot v prejšnjih letih zaznavajo precej manjših tatvin.

Tudi to poletje na območju Policijske uprave (PU) Koper pogosto zaznavajo raznovrstne tatvine, med njimi tudi tatvine na plaži, je pred časom navedel pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije na PU Koper Dejan Grandič. Problematika je sicer po ugotovitvah policije po obsegu primerljiva s prejšnjimi leti, je dodal.

"Z vrednejšimi predmeti se pač ne hodi na plažo, vrednejših predmetov se ne pušča na vidnih delih vozil. Ko zapuščamo stanovanje, se hiša zapre, zaklene. V primeru pojava določenih sumljivih oseb, vozil, ki nekako izstopajo iz nekega območja, pa je zelo koristno, da take podatke tudi javimo policiji," je Grandič delil nasvete za mirnejše počitnice.

Povečano število kaznivih dejanj

Na PU Koper točnih statističnih podatkov o tovrstnih dogodkih nimajo, poleg tega pa se je letošnja turistična sezona v pravem pomenu besede šele dobro začela, zato tovrstno zbiranje statističnih podatkov ta trenutek še ne bi izkazovalo nikakršne realnosti.

Kot so dodali za STA, pa je dejstvo, da se med vsako turistično sezono s prihodom večjega števila tako slovenskih kot tujih gostov poveča tudi število prekrškov in kaznivih dejanj, predvsem tatvin ter kršitev javnega reda in miru. Policija zato vsako leto tako domačine kot tudi obiskovalce opozarja, naj predvsem poskrbijo za samozaščitno ravnanje.

Ena najbolj priljubljenih plaž v slovenski Istri je Centralna plaža Portorož, kjer pa "kljub izjemni obiskanosti letos nismo imeli še niti ene tatvine, lani in predlani pa štiri do pet v celotni sezoni", so za STA navedli v Okolju Piran, ki s plažo upravlja. Tarče zmikavtov so sicer tako domači kot tuji obiskovalci, v večini primerov pa so jim ukradli mobilne telefone in denarnice.

Za večjo varnost na plaži sicer obiskovalcem centralne plaže z najemom senčnika ponujajo tudi možnost najema sefa. Za to možnost se odloči približno 60 odstotkov gostov, so še pojasnili v Okolju Piran.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Naklonsky 14:08 01.avgust 2020.

    Dodatna težava je tudi v tem, da letos naša zaščitena rasa letuje v hotelih, v prostem času je pa v “delovnem razmerju”.

  • Avatar praufo
    praufo 13:36 01.avgust 2020.

    vlomi so lahko v skladu z odlokom vlade, v kolikor so vlomilci nosili maske , sicer niso ... najbrž ... nič ne piše

  • Avatar Leon
    Leon 09:52 01.avgust 2020.

    Ali policija še vedno dela od doma ?