Slovenija
290 ogledov

Pozor pred stavničarji na Facebooku!

stave, stavni listek EPA
Na družbenem omrežju številni poročajo o uspehu pri stavah na tekmah z zagotovljenimi prevarami. Pozor, gre za kombinacijo virusa in prevare.

"Toplo vam priporočam to osebo, ki mi je pomagala, ko mi je bilo v življenju najtežje. Imela sem velike finančne težave, dolgove iz katerih nisem videla izhoda. Z njegovo pomočjo sem se uspela vrniti na pravo pot," tako nekako se začenjajo številna "priporočila", ki s povezavo vodijo do Faceboook profila osebe, ki naj bi vam pomagala pri stavi na nameščene tekme.

Stave na Facebooku  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Enega od takšnih profilov z imenom Blaž Stave smo kontaktirali tudi mi. Za informacijo za domnevno nameščeno tekmo, kar je kaznivo dejanje, na katero naj bi nato stavili, je zahteval 50 evrov. Plačali naj bi mu s predlačniško kartico, ki omogoča plačevanje preko spleta in je neizsledljiva. Dobljena stava pa naj bi bil kar tridesetkratnik vloženega zneska.

Na konkretna vprašanja o tem, za katero tekmo gre, v kateri državi, nam ni želel odgovoriti. Tudi zato, ker ni logično, zakaj bi oseba podatke o nameščenih tekmah želela za relativno nizek znesek posredovati naprej, gre upravičeno sklepati, da gre za poskus prevare.

"Rezultati tekem so ponavadi popolnoma drugačni"

Da gre v tem primeru za (poskus) prevare potrjujetudi predstavnik Generalne policijske uprave Drago Menegalija. Takšnih primerov, pa je v zadnjem času na družbenih omrežjih kar veliko. Pojavljajo se v več različicah.

"Gre za to, da ponudnik na podlagi stavnega listka, na podlagi katerega je bil zaradi pravilnih napovedi izplačan dobitek, z lažnim prikazovanjem, da ima podatke o nastavljeni tekmi pridobi oškodovanca, ki na podlagi rezultatov, ki mu jih pošlje osumljenec, izpolni stavni listek. Za posredovanje domnevno "prirejenih" rezultatov ta zahteva provizijo, rezultati tekem pa so ponavadi popolnoma drugačni," je še navedel Menegalija, ki pa dodaja, da do zdaj konkretnih prijav glede morebitnih oškodovanj oz. goljufij še niso obravnavali.

Dobronamerna "priporočila" so virus

Vsi zadovoljni posamezniki, ki na družbenih omrežjih priporočajo "stavničarje" kot je Blaž Stave, objav ne puščajo namerno, ampak gre pravzaprav za virus. Na nacionalnem centru za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT, ki vodi program Varni na internetu, pojasnjujejo, da ste virus najverjetneje ujeli med nepremišljenim klikanjem po Facebooku.

Takšnih Facebook virusov je zadnje čase precej, v skoraj vseh primerih pa se ta virus v sistem naseli kot razširitev (extension) v brskalniku. Ker se antivirusni programi z razširitvami brskalnikov praviloma ne ukvarjajo, take viruse tudi ne znajo odstraniti iz sistema. Lahko pa ga preprosto sami odstranite tako, da sporno razširitev ročno izbrišete. Navodila kako izbrisati razširitev si lahko preberete na strani Varni na internetu.

Komentarjev 5
  • Marko Josipovic 16:29 23.april 2016.

    Hahaha pa ceu fejsbuk je poln teh 'dojav'. Dojave na fejsbuku ne obstajajo, zapomnite si to! Ti nategunčiči pošiljajo vsakemu drugo tekmo, pred tekmo dobi plačilo. S tekmo, ki zadane, se potem hvali in si dela reklamo. Ostale, ki so ...prikaži večo zgubili, ker jim je poslal tekmo, ki ni zadela, pa blokira. Simpl. Če nategne vsak mesec 10 folka, je to 500-1000€...

  • macola 15:26 23.april 2016.

    Dej no....spust se na realna tla....pišeš kot kakšna missica ko zmaga... "mir vsem ljudem, svet brez vojn...." Nategovalci in nategnjeni bodo VEDNO....

  • allstarr111 14:15 23.april 2016.

    Če to naredimo pri nas praktično ne bo nobenih kravatarjev, odvetnikov ipd. pa cel državni zbor bi tud zgimu, enako z župani ma ne bi blo na ulci razen obične raje nobenga ama res ubenga.