Slovenija
3241 ogledov

Pozor, spet spletne prevare

Pošta Slovenije Saša Despot
Na Pošti Slovenije opozarjajo na lažna elektronska sporočila.

Prejemnik lažnega sporočila prejme lažno obvestilo, da ga čaka paket, za katerega je treba plačati 2,99 evra poštnine. Prejemnikom na Pošti Slovenije svetujejo, naj bodo pozorni na takšna elektronska sporočila in jih ignorirajo oziroma zbrišejo.

Kot poudarjajo na Pošti, gre za najverjetnejšo prevaro v primerih, ko se ljudje ne spomnijo, da bi karkoli naročili in ne pričakujejo pošiljke, če na spletnem sledenju pošiljkam pošiljka za navedeno sprejemno številko ne obstaja ali če je za pošiljko mogoče plačati poštnino samo prek spleta in izključno s plačilnimi karticami.

Prav tako se običajno v takšnih primerih v vsebini elektronskega sporočila pojavljajo slovnične napake ali napačni stavki, sporočilo je poslano iz elektronske pošte, ki ne vsebuje domene posta.si ali pa spletne strani, kamor vodijo povezave iz sporočila, ne vsebujejo omenjene domene.

V primeru, če so prejemniki tovrstnega sporočila v dvomih, se lahko obrnejo tudi na njihov telefon 080 14 00, elektronski naslov info@posta.si ali preko obrazca na spletni strani, sporočajo iz Pošte Slovenije.

Kaj storiti, če je že plačano?

Če so prevari že nasedli in plačali poštnino ter s tem posredovali podatke o svoji plačilni kartici v spletnem obrazcu, na Pošti svetujejo, da nemudoma stopijo v stik s svojo banko oziroma pokličejo telefonsko številko, navedeno na plačilni kartici, ter povedo, kaj se je zgodilo. Če so utrpeli škodo, jo lahko prijavijo na najbližji policijski postaji, a se je treba zavedati, da so možnosti povrnitve že plačanega zneska zelo majhne.

Uporabniki se lahko za pomoč kot žrtve spletne prevare obrnejo tudi na nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT in tam dogodek prijavijo.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Avatar Albistella
    Albistella 00:22 01.september 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun