Slovenija
22716 ogledov

Pozor, ta konec tedna prihaja ta vremenska nadloga

Poletje Profimedia
Opozorilo velja do ponedeljka.

Urad za prognozo aerosolov iz Copernicus službe za nadzor atmosfere je opazil še en obsežen oblak saharskega prahu, ki se ta konec tedna pomika preko južne in osrednje Evrope. Prognoza kaže visoke stopnje širjenja prahu na posameznih predelih Mediterana in Evrope. 

Napovedi predvidevajo obsežen oblak prahu z zelo visokimi vrednostmi aerosola in koncentracije prahu, ki potujejo proti severu nad Evropo. Prah je že dosegel Pirenejski polotok, večje vrednosti prahu pa naj bi se nad nami pomikale vse do ponedeljka. 

Premikanje oblaka je razviden na tej projekciji.

Copernicus saharski prah | Avtor: Copernicus Copernicus

Nazadnje se je nad nami ta pojav pomikal sredi marca. Prisotnost puščavskega prahu v ozračju, ki so ga v Evropo z območja Sahare prinesli južni vetrovi, se je pri nas kazal kot pastelno obarvanje ozračja. S tem povezane fotografije so ne le pri nas, tudi drugje po Evropi preplavile družbena omrežja.

Oblak puščavskega prahu, ki je zajel velik del Evrope, se je pri nas takrat večinoma zadrževal v višjih plasteh ozračja in ni imel večjega vpliva na kakovost zraka, je poročala Agencija RS za okolje. 

Drugače je bilo pred dvema letoma, ko je prav tako večino Evrope zajel oblak saharskega prahu. Takrat so na vseh merilnih mestih po Sloveniji izmerili zelo visoke ravni delcev PM 10, tudi okoli 400 mikrogramov delcev PM 10 na kubični meter zraka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.