Slovenija
7647 ogledov

Pozor, ta odločitev vlade vas lahko preseneti pri vaših opravkih

Upravna enota Linhartova Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana
Razlog je kadrovska podhranjenost.

Vlada je na današnji seji dopolnila uredbo, s katero je omogočila začasno in izjemno skrajšanje uradnih ur v upravnih enotah in območnih enotah organov. Sprememba je potrebna zaradi urejanja situacij, ko omenjeni organi ne morejo zagotavljati zadostnega števila javnih uslužbencev za nemoteno zagotavljanje upravnih storitev, so pojasnili.

"Realne potrebe upravnih enot in območnih enot organov kažejo, da v zadnjem obdobju storitev ne redko ne morejo zagotavljati v časovnem okviru, kot ga določa uredba, razlog za to pa je največkrat povezan s kadrovskimi viri," so v sporočilu za javnost po današnji seji vlade zapisali na ministrstvu za javno upravo.

Uredba tako določa, da če upravna enota ali območna enota organa v času uradnih ur ne more zagotavljati nemotenega poslovanja s strankami zaradi odsotnosti javnih uslužbencev, nezasedenosti delovnih mest in podobno, lahko predstojnik organa s soglasjem ministra za javno upravo odredi, da se uradne ure do prenehanja razlogov, a ne več kot tri mesece, izjemoma opravljajo skrajšan čas.

Predstojnik bo moral v predlogu utemeljiti in izkazati, da z drugimi ukrepi ne more zagotoviti poslovanja v uradnih urah po uredbi ter da spremembe na kadrovskem področju onemogočajo normalno poslovanje, ki ga ni mogoče zagotoviti drugače kot s skrajšanjem uradnih ur.

Skrajšanje uradnih ur bo dopustno do največ dve uri dnevno, kar pomeni, da bodo upravne enote in območne enote v ponedeljek in torek namesto sedem lahko poslovale najmanj pet ur, v sredo osem namesto 10 ur, v petek pa tri ure namesto pet. Na ljubljanski upravni enoti, in sicer le na dvoizmenskih delovnih mestih, pa v ponedeljek, torek in četrtek osem ur namesto 10, v sredo devet ur namesto 11 ur in v petek štiri ure namesto šest.

Uredba bo začela veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Kmodri 18:59 13.julij 2023.

    Naj zaposlijo nove kadre! Saj JU plačujemo vsi!

  • ferdopis59 17:48 13.julij 2023.

    Tokar predlaga valda je le potuha bohotnje birikracije, ki si "praska jajca" ne pa, da bi predlagali kako bi lahako delali manja in naredeili več. Potrebno bi bilo postopke poenostaviti in iz zakonov vzeti bistvo, ki je porebno za delo ...prikaži več določeni enot na na UE. Drugo pa je, da te zaposlene postaviti v razred normirancev in ugotuviti koliko je preseška delovne sile na UE v SLO. Če bi na palec rekel danes, da je zaposlenih po UE SLO toliko, da bi lahko delali 2 izmene. Ampak to je "jara gospoda".

  • Avatar Leon
    Leon 16:58 13.julij 2023.

    V kuloarjih so govorili ,da gre za potegavščino ..... Saj ni res pa je ! Luka Pečar Pahor se bo zaposlil na zunanjem ministrstvu https://www.delo.si/novice/slovenija/luka-pecar-pahor-se-bo-zaposlil-na-zunanjem-ministrstvu/