Slovenija
8218 ogledov

Pozor, tako Pošti nikar ne plačajte za paket

Pošta Slovenije Saša Despot
V službeni predal elektronke pošte sem prejel obvestilo, da moj paket čaka na dostavo. Hkrati je bila v zadevi sporočila še številka za sledenje.

Da bi mi paket, nisem niti vedel, da bi kaj naročil, prinesli, pa bi moral prek spleta plačati še 2,99 evra. Seveda gre za poskus prevare, da vas ne bodo ogoljufali, smo pregledali, kje bi vam morala zasvetiti rdeča luč.

Prvi znak za alarm je polomljena slovenščina. Tako v sporočilu ni strešic, zadnja posodobitev stanja pakete je »prispeli na posto office«, namesto teža pa piše Utez: 0.64 kg

Poskus zlorabe | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

V takem primeru je zelo smiselno preveriti, s katerega naslova je sporočilo prišlo. Kot pošiljatelj je sicer navedena Pošta Slovenije, a če greste z miško nad ta zapis oziroma kliknete nanj, se pokaže, da je v resnici prišel z naslova noreply@atluckwatch.com.

Zelo podobno je pri strani, kjer naj bi izvedli plačilo. Zapisan je naslov https://si.posta.payonline.com, kar se zdi dokaj verodostojno, a če greste z miško nad napis, ugotovite, da vas povezava pelje povsem drugam. To vidite tudi v spletnem naslovu, se vam odpre stran, kjer bi morali vnesti podatke o kreditni kartici.

Poskus zlorabe | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Tega nismo storili, saj bi sledila zloraba kartice, brez dvoma za več kot napovedana 2,99 evra. Z vnesenimi podatki bi nepridipravi lahko v okviru vašega limita na kreditni kartici plačevali prek spleta na vseh straneh, ki nimajo dodatnega varnostnega preverjanja. Mnoge spletne trgovine zahtevajo vnos dodatnega gesla, na primer kode, ki jo prejmeš prek SMS sporočila ali pa potrditev prek mobilne aplikacije, še vedno pa je ogromno možnosti za spletne nakupe, kjer tega ne zahtevajo.

Če ste kljub vsemu v dvomih, na Pošti Slovenije svetujejo, da se obrnete na njihov telefon 080 14 00, elektronski naslov info@posta.si ali preko obrazca na spletni strani. 

Kdor je prevari nasedel, pa naj takoj pokliče svojo banko in pove, kaj se je zgodilo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Snežinko 15:10 06.september 2020.

    No, malce ste pozni s temle opozorilom... dogajalo se je že cca. teden dni nazaj. A vseeno bolje pozno kot nikoli...