Slovenija
40267 ogledov

Pozor, tudi danes nalivi, veter in toča: Tako se bodo gibale nevihte

vreme dež nevihta ploha sodra toča Profimedia
Možni so močnejši nalivi, sunki nevihtnga piša in toče. Tako se bodo danes gibale nevihte po Sloveniji.

Ponedeljek bo vremensko pester. V notranjosti Slovenije bo sprva spremenljivo do pretežno oblačno, na Primorskem bo pretežno jasne. Krajvene padavine bodo pogostejše na zahodu. Na agenciji za okolje pravijo, da bo popoldne na vzhdou dež ponehal. Drugod pa bo še vedno spremenljivo s krajevnimi plohami in posameznimi nevihtami

Gibanje nevihtnega območja si lahko ogledate na tej povezavi.

"Nad morjem, kjer bo prav tako sončno, se bo nahajala večja zaloga potencialne konvektivne energije (1000-1500 J/kg). Vetrovno striženje bo za razvoj močnih neviht manj ugodno kot pretekle dni, zato močnih superceličnih neviht tokrat ni pričakovati," napoveduje vremenski portal Neurje.si. "Čez dan bo na jugozahodu Slovenije nastajala kopasta oblačnost iz katere se bodo razvile posamezne plohe in nevihte. Ob nevihtah bodo na Primorskem in v južni polovici Notranjske  možni močnejši nalivi, sunki nevihtnega piša in toča. Nevihte, ki bodo čez dan nastale na območju jugozahodne Slovenije, bodo potovale v smeri proti Dolenjski in na svoji poti predvidoma oslabele."
 
"Popoldan bo nekaj več sonca tudi v notranjosti Slovenije. Nad severno Italijo in Avstrijo bodo nastale nove plohe in nevihte, ki bodo zvečer in v noči na torek dosegle severno, zahodno in osrednjo Slovenijo. Lokalno lahko nastajajo močnejši nalivi in sunki nevihtnega piša, vendar predvidoma večjih nevarnosti ob večernih in nočnih nevihtah ni pričakovati," še dodajajo. Ponoči bodo nevihtne celice z nalivi nastale nad severnim Jadranom, severno Istro in slovensko obalo. 

Kako kaže v prihodnjih dneh?

V torek bodo najnižje jutranje temperature od 11 do 16, na Primorskem okoli 18 °C. Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo v notranjosti krajevne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo v alpskih dolinah okoli 20, drugod od 23 do 28 °C.

Nove padavine lahko pričakujemo v sredo, ko bo zmerno do pretežno oblačno. Krajevne padavine se bodo pojavljale predvsem sredi dneva in popoldne. V noči na četrtek bo dež najprej zajel zahodno Slovenijo, v četrtek dopoldne pa se bo razširil proti vzhodu. Vmes bodo lahko tudi nevihte. Zvečer bodo padavine oslabele.

"Od petka do ponedeljka bodo naši kraji še pod vplivom frontalnih valov, ki se prek zahodne in srednje Evrope hitro pomikajo od zahoda proti vzhodu. Predvidoma v nedeljo nas bo prešla vremenska fronta. V začetku prihodnjega tedna se bo od zahoda k nam razširilo območje visokega zračnega tlaka," napovedujejo na agenciji za okolje. "Verjetnost za padavine bo v petek in soboto majhna, a čisto brez ploh in posameznih neviht, predvsem nad hribi zahodne in severne Slovenije, ne bo šlo. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30 °C. V nedeljo in ponedeljek bo verjetnost za padavine ob prehodu vremenske motnje povečana, osvežilo se bo. Od torka bo kot kaže verjetnost za padavine spet majhna, temperature bodo okoli 25 °C."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • albert87 13:27 02.avgust 2021.

    Kua ga fukat firer je rjeku vreme bo

  • Avatar drecos
    drecos 13:16 02.avgust 2021.

    prepisat je najlazje kajne nasposobnezi