Slovenija
54939 ogledov

Alarm prižgan: Nevarnost za neurja s točo danes še večja kot včeraj

Vreme Profimedia
Agencija RS za okolje danes z dvema oranžnima opozoriloma.

Minuli konec tedna nas je dosegel vročinski val. Vrhunec je bil včeraj, ko se je temperatura zraka na jugovzhodu povzpela nad 35 °C. Najbolj vroče je bilo v Dobličah pri Črnomlju, kjer se je ogrelo do 37,2 °C, kar je tudi letošnji rekord za Slovenijo.

Tudi danes bo vroče, čeprav nekoliko manj kot včeraj. Kljub temu bo sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev, zaradi tega so na Agenciji za okolje RS (Arso) oranžno opozorilo za ves dan izdali za jugozahod države, za večji del dneva pa tudi za osrednji in jugovzhodni del države. Poleg vročine je v ozračju pri tleh prisotna velika količina vodne pare, zato je marsikje soparno. 

Tako kot včeraj, bo tudi popoldne in zvečer povečana verjetnost za močne nevihte. "Te lahko prinesejo neurja s točo, s sunki vetra in močnimi nalivi," je za Radio Slovenija dejal dežurni prognostik na Arsu Blaž Šter. "To dogajanje bo še bolj intenzivno kot včeraj," je dodal. Oranžno opozorilo zaradi neviht sicer danes velja za vso državo. 

Jutri bo deloma sončno in na jugu še vroče. Popoldne bodo nevihte od severa zajele večji del Slovenije in se bodo ob višinskem severozahodnem vetru pomaknile najprej nad Gorenjsko in Koroško. Kasneje (zvečer in v prvem delu noči) pa se razširile nad večji del države. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, na Primorskem do 23, najvišje dnevne od 29 do 34 °C.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.