Slovenija
991 ogledov

Pozor, v E-davkih morate pooblastiti sami sebe!

eDavki DURS
Če ste fizična oseba, ki opravlja dejavnost, morate sebe kot fizično osebo pooblastiti, da lahko prejemate dokumente.

Pred kratkim sem na e-Davkih opazil dokument, ki ga nisem mogel odpreti. Čeprav imam nameščeno novo komponento za podpisovanje, mi je izpisalo, da za ogled nimam pravic. Menil sem, da gre za tehnično napako, zato sem poslal sporočilo na tehnično pomoč. V službi sem nato ugotovil, da imajo enak problem vsi kolegi, ki so samostojni novinarji, najbrž pa tudi vsi samostojni podjetniki. 

eDavki vročanje | Avtor: J. Z. J. Z.

eDavki vročanje | Avtor: J. Z. J. Z.
Izkazalo se je namreč, da morate kot fizična oseba, ki opravlja dejavnost (samostojni podjetnik) pooblastiti samega sebe kot fizično osebo, da lahko kot fizična oseba berete sporočila, ki vam jih finančna uprava pošlje kot fizični osebi z dejavnostjo. Ko sem odprl s. p., se nisem nič pooblaščal, ampak sem pravice za upravljanje sam s sabo kot s fizično osebo z dejavnostjo dobil avtomatično. 

Ob registraciji dobiš le splošna pooblastila, vročanje to ni!

"Vse fizične osebe z dejavnostjo, ki v sistem e-Davki vstopajo z digitalnim potrdilom, izdanim na fizično osebo, morajo pravilno določiti pooblaščenca. Pooblaščenec je lahko le nekdo, ki je registriran v sistem e-Davki. Ko se fizična oseba registrira v e-Davke se ji avtomatično dodelijo splošna pooblastila za e-Davke v imenu fizične osebe z dejavnostjo, s tem pa se ne določi pooblaščenec," so nam pojasnili na finančni upravi. 

Ko je kolega prijazni gospe na tehnični pomoči potarnal, da tega sistema ne razume, mu je odvrnila, da bi lahko imel deset doktoratov, pa ga še vedno ne bi.

Da je treba urediti pooblastilo, je finančna uprava sicer obveščala že v začetku oktobra, a sem menil, da to velja le za pravne osebe, da bi moral pooblastiti sam sebe, pa nisem pomislil. 

Pooblastilo za vročanje je mogoče oddati tudi v papirni obliki na krajevno pristojni finančni urad, a najenostavneje je, da pooblastilo uredite prek e-Davkov.  

Tako pooblastite sami sebe

Sebe (kot fizično osebo) lahko določite kot pooblaščenca za vročanje po sledečem postopku:

1. Vstopite v portal e-Davki s svojim digitalnim potrdilom in kot zavezanca izberete sebe z dejavnostjo

2. Na levi kliknite na Pooblastila, Vročanje ter na desni kliknite Dodaj pooblaščenca za vročanje.

eDavki vročanje | Avtor: Finančna uprava Finančna uprava

3. Vnesite svojo davčno številko kliknite Naprej.

4. Vnesite ime in priimek, dejavnosti pa ne (!) ter kliknite Naprej.

eDavki vročanje | Avtor: Finančna uprava Finančna uprava

5. Izberete lahko različna pooblastila, splošno pooblastilo pa pomeni, da boste lahko prejemali vse dokumente.

6. Kliknite na Oddaj vlogo. S prepisom varnostne kode in podpisom z digitalnim potrdilom je postopek pooblaščanja končan. Portal e-Davki javi, da ste dokument uspešno vložili.

Veljavno naslednji dan, za nazaj pa ne!

Pooblastilo za vročanje bo veljavno z naslednjim dnem po oddaji dokumenta. Pooblastilo velja za bodoče vročitve in ne velja za že vročene dokumente, so še opozorili.  A po izteku 15-dnevnega roka bo tudi za prej vročene dokumente nastopila domneva, da je dokument vročen in videli ga boste. 

Ker prejemajo ogromno vprašanj, so včeraj na spletni objavili celo video vodič, kako v e-Davkih določiti pooblaščenca za e-Vročanje.

 

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 9
  • k0libri 14:37 17.november 2016.

    S.p. je isto kot fizična oseba, torej da zahtevajo, da fizična oseba pooblasti samega sebe, je spet en cvet slovenske birokracije, ki je ponovno presegla samo sebe.

  • korisnik_362 12:44 17.november 2016.

    Drži, drži pa tudi, da je fizična oseba s certifikatom za fizične osebe ob registraciji dejavnosti pravico, da oddaja davčne obračune in obračune prispevkov kot fizična oseba z dejavnostjo dobila avtomatično, ni bilo potrebno nobeno pooblastilo.

  • korisnik_362 12:41 17.november 2016.

    Pa postopek pooblaščanja morate začeti kot fizična oseba z dejavnostjo.