Slovenija
25653 ogledov

Pozor, v torek nove cene goriva

Dizelsko gorivo OMV
1/3
Saša Despot
Analitiki časnika Moje finance ugotavljajo, da velikih sprememb cen goriv v torek najverjetneje ne bo.

Cena litra 95-oktanskega bencina in dizla, ki ju regulira država, se ne bo veliko spremenila, saj so cene nafte na mednarodnem trgu relativno stabilne.

Na izračun regulirane cene so v preteklih mesecih vplivale predvsem višje okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, prispevek za energetsko učinkovitost, z lanskim avgustom pa se je zvišala tudi marža trgovcev, ugotavljajo pri Mojih financah.

Zadnjih nekaj mesecev ob vsakem znižanju cen na mednarodnih borzah vlada poseže na trg in zviša trošarine na gorivo.

tankanje, bencin, gorivo | Avtor: Profimedia Profimedia

Sklepamo lahko, pravijo na Mojih financah, da bo vlada v obdobjih, ko bodo cene goriva na mediteranskih trgih padale, trošarine zviševala, v času rasti pa jih pustile nespremenjene.

Pred 14 dnevi je vlada po visokih pocenitvah na svetovnih trgih znova obračunala dajatev za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida ter tako preprečila občutne pocenitve.

Komentarjev 10
  • Dusan Radikovic 08:28 21.maj 2023.

    Ojojjj- kako eni nabijate prazno slamo!! Najprej poglejte cene goriv po Evropi. Imamo cene pogonskih goriv med najnižjimi v EU. Ne vem kaj bi sploh še radi. https://www.amzs.si/na-poti/cene-goriv-po-evropi

  • sam1 12:18 20.maj 2023.

    Super,važno je,da sebi in svojim nastavljencem zvišuje bonitete in plače brez limitov-sirota pa pokrije vse ostalo......