Slovenija
2344 ogledov

Pozor, več spletnih goljufov ponovno na delu

Spletna goljufija
Goljuf se je predstavil kot delavec podjetja Microsoft.

Včeraj popoldne so postojnski policisti obravnavali prijavo goljufije. Občan je s telefonske številke +49965024838 prejel klic moškega, ki se mu je v angleškem jeziku predstavil kot delavec podjetja Microsoft. Pojasnil mu je, da naj bi mu potekel certifikat, za čigar obnovo je potrebno plačati 3 evre, so sporočili iz Policijske uprave Koper.

Občan se je preko telefona prijavil v spletno banko ter v obrazec, ki se mu je izpisal na enkranu računalnika, vpisal številko svoje kartice in znesek 3 evrov. Medtem je bil ves čas na liniji z goljufom, predstavljenim kot predstavnik podjetja Microsoft, ki mu je narekoval določene zahteve, občan pa jih je potrjeval. 

Ko je po klicu preveril svoje stanje na bankomatu, je ugotovil, da mu manjka velika vsota denarja. 

Policisti zadevo preiskujejo, so še dodali iz PU Koper.

Če prejmete neobičajen telefonski klic iz neznane tuje številke, je možno, da gre za prevaro, ki jo uvrščamo v kategorijo lažnih klicev tehnične pomoči. Namen prevare je finančno oškodovanje, lahko pa vam tudi ukradejo identiteto. Take klice je najbolje ignorirati, svetujejo na portalu Varni na internetu.

Goljufije tudi na Gorenjskem

Gorenjski kriminalisti so včeraj obravnavali podobno zadevo, in sicer sum računalniške goljufije s kompromitiranim računom. Glede na prijavo je podjetje plačalo lažni račun. Do tovrstnih prevar pride, ko goljuf zaposlenega, pooblaščenega za izvajanje plačil, z zvijačo zavedel, da plača lažni račun ali izvede nepooblaščeno nakazilo s poslovnega bančnega računa. Postopek preiskave še poteka,so sporočili iz PU Kranj.

Policisti podjetjem svetujejo, naj se zavedajo tveganj in naj poskrbijo, da bodo tudi zaposleni seznanjeni s to vrsto goljufije in jo poznali. Zaposlene naj spodbujajo, naj bodo previdni glede zahtev za plačila, prav tako pa naj uvedejo notranje protokole glede plačil. "Vzpostavite postopke poročanja za ukrepanje v primeru goljufij. Preglejte informacije, objavljene na spletnem mestu podjetja, jih omejite in bodite previdni pri uporabi družbenih omrežij," svetujejo in dodajajo, naj nadgradijo in posodobijo tehnično varnost, v primerih goljufij pa naj se vedno obrnejo na policijo, tudi če niso bili žrtev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • munja 11:36 02.junij 2022.

    Pa kaj je z ljudmi??? So res tako naivni, da kar verjamejo nekomu po telefonu, to ni normalno!!

  • Avatar Leon
    Leon 13:01 01.junij 2022.

    Večini Slovencem je poslala pismo znana oseba ,ki je zlorabila osebne podatke in vendar ni bila kaznovana ! Do sedaj še ne !