Slovenija
16 ogledov

"Prag, preko katerega ne bo šlo"

Janez Janša (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
"Slovenija 2.0, ki bi jo večina državljanov in državljank sprejela, je lahko samo Slovenija, kjer pravila veljajo za vse enako," je v uvodnem delu 4. Pučnikovih dnevov dejal Janez Janša.

Janez Janša je kot cilj Slovenije 2.0 izpostavil oblikovanje doma za svobodo in pravičnost. Ob razmerah v gospodarstvu in veliki zadolženosti "prihajamo do praga, prek katerega ne bo šlo". V Sloveniji po njegovih besedah poteka obraten proces od umika države iz gospodarstva.

V današnjem delu Pučnikovih dnevov, ki se bodo končali v sredo, se bodo do večera zvrstile še razprave z naslovi Slovenija 2.0, Pravosodje - kako naprej? in Prihodnost mora biti lepša.

Dotaknil se je tudi vprašanja imenovanj na nekatere, po njegovem "ključne funkcije" v državi. "Predsednik vrhovnega sodišča, generalno državno tožilstvo, ustavno sodišče, uredniki na televiziji ... Biografije teh ljudi imajo skupno značilnost – bodisi so kršili človekove pravice bodisi so neposredno nasprotovali slovenski osamosvojitvi," je dejal. "Preberite časopise iz leta 1990, 1991," je pozval.

"Vse to se ne dogaja slučajno in gre v temelju v napačno smer, tako da je jasno, da smo zašli," pravi. "Težko bo iti nazaj," je dodal.

Opozoril je na vprašanje prikritih grobišč in odnosa do žrtev v njih. "Pietetni pokop pokojnih rojakov se poskuša s strani tistih, ki imajo kosmato vest, potiskati v ozadje in stran od javnosti," je dejal.

"Zmaga resnica, ki je večkrat razmnožena"
Janša zavrača tezo, da obstaja več resnic in da ima vsak pravico do svoje resnice. "Potem zmaga tista, ki ima močnejše zvočnike," je opozoril. "Zmaga tista resica, ki je večkrat razmnožena in ki se razširja prek izobraževalnega sistema," meni.

Prav tako zavrača tezo, da so pri padcu berlinskega zidu opeke padale na obe strani, "da se bo šele videlo, kdo je zmagal". "Obe tezi sta bili v Sloveniji sporočeni z najvišjega mesta," je dejal.

Na uvodu v dneve sta spregovorila tudi predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Jože Trontelj in pesnik Niko Grafenauer. Trontelj je izrazil zaskrbljenost nad vse manjšim spoštovanjem vrednot, Grafenauer pa je dejal, da Slovenija nima veljave v svetu, "ker si ne zna sneti jajčne lupine z glave".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.