Slovenija
31 ogledov

Prah naj bi se polegel v enem tednu

Žurnal24 main
Stanje se bo v enem tednu umirilo, meni vulkanologinja Polona Kralj, s katero smo se pogovarjali o težavah, ki jih povzroča islandski vulkan.

"Prah, ki povzroča težave, se bo posedel na zemljo, tisti finejši pa se bo dvignil v višje dele ozračja in krožil okrog Zemlje, vendar na takšni višini, da ne bo oviral letalskega prometa. V enem tednu se bo po mojem mnenju stanje umirilo," je za zurnal24.si povedala vulkanologinja dr. Polona Kralj z Geološkega zavoda Slovenije.

Sam vulkan je lahko aktiven še nekaj mesecev ali pa se bo umiril. "Lahko se hitro umiri, lahko sploh ne bo več bruhal, morda bo še kakšen manjši izbruh ali celo močnejši, jaz osebno mislim, da kakšnega večjega izbruha, takšnega kot je ta, ne bo," pravi Kraljeva.

Tudi če bo znova izbruhnil, se lahko zgodi, da ne bo bruhal pepela kot zdaj, ampak lavo ali pa pline.

Kraljeva pravi, da bodo znanstveniki zdaj okrog vulkana opravili določene meritve in te naj bi pokazale, ali se je umiril ali ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.