Slovenija
140 ogledov

Prašičja gripa tudi v Sloveniji

Intenzitete sezone gripe na IVZ še niso mogli napovedati. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Pandemska gripa. Bolniki so mlajši kot pri sezonski gripi, najpogosteje so stari od štiri do 51 let.

Gripa. Pandemsko gripo so prejšnji teden prvič zaznali tudi v Sloveniji, so sporočili z inštituta za varovanje zdravja (IVZ). O težjem poteku bolezni še niso poročali.

“Enako kot drugod v EU se v Sloveniji začenja sezona gripe,” opozarjajo na IVZ. Intenzitete prihajajoče sezone pa niso mogli napovedati, saj ni jasno, v kakšnem obsegu in medsebojnem razmerju bodo krožili trije virusi gripe. “Pomemben je podatek, da se virološke značilnosti pandemskega virusa skoraj niso spremenile, kar pomeni, da lahko pričakujemo enak kliničen potek bolezni kot lani,” pojasnjujejo.

O smrtnih žrtvah okuženih s pandemskim virusom so v tej sezoni poročali le z Otoka. “Večina najtežjih bolnikov je pripadala skupinam z visokim tveganjem za zaplet ob gripi,” pravijo in dodajajo, da je starostna struktura teh težkih bolnikov drugačna, kot je običajna za težko sezonsko gripo. Bolniki so mlajši, stari od štiri do 51 let, in ne starejši od 65 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.