Slovenija
10040 ogledov

Prav lahko se zgodi, da bodo šole in vrtci zaprti

Covid, otroci, šola Profimedia
"Želimo si dogovora z vlado. Če ga ne bo, stavka 9. marca bo. Zanjo se je odločilo več kot 37.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju," je poudaril Štrukelj. Pri tem je spomnil, da odločitev o stavki še nikoli ni dobila takšne podpore v dejavnosti vzgoje in izobraževanja.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) nadaljujejo priprave na stavko, ki je napovedana za sredo, 9. marca. Z njo med drugim zahtevajo dvig plač v spodnji tretjini plačne lestvice in plačilo povečanih delovnih obremenitev ter ovrednotenje tveganj za zdravje v času epidemije covida-19 za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Stavka bo preklicana le, če se bodo z vlado pravočasno dogovorili o stavkovnih zahtevah, je glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

"Želimo si dogovora z vlado. Če ga ne bo, stavka 9. marca bo. Zanjo se je odločilo več kot 37.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju," je poudaril Štrukelj. Pri tem je spomnil, da odločitev o stavki še nikoli ni dobila takšne podpore v dejavnosti vzgoje in izobraževanja.

Po njegovih besedah je stavka razglašena na ravni dejavnosti vzgoje in izobraževanja. To pomeni, da lahko stavkajo tudi zaposleni na tistih šolah in vrtcih, kjer niso izglasovali stavke oz. morajo ravnatelji teh šol tistim, ki so se za stavko izrekli, to možnost dopustiti in temu prilagoditi organizacijo dela. Takšnih je približno 70 vzgojno-izobraževalnih zavodov, medtem ko so stavko večinsko podprli v več kot 600, je navedel.

Glede poteka stavke je Štrukelj pojasnil, da bodo 9. marca šole in vrtci zaprti, izjemoma pa je predvideno izredno varstvo v vrtcih za tiste otroke, ki jim starši ne bodo mogli sami zagotoviti varstva. V Svizu so za vrtce in osnovne šole pripravili tudi sporočilo za starše o poteku stavke.

Podcenjujoč odnos vlade

Štrukelj je dejal, da vlada doslej niti "z eno črko" ni odgovorila na njihove stavkovne zahteve. To po njegovem kaže na podcenjujoč odnos vlade do zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, opozoril pa je tudi na vladna dvojna merila pri vrednotenju dela v javnem sektorju. "Zakaj se je v zdravstvu mogoče pogajati, v šolstvu pa ne," je med drugim poudaril.

Ob tem pa je znova zavrnil navedbe vlade, da stavka ne bo plačana. Po Štrukljevih navedbah se namreč njihove zahteve vežejo na kršitve podpisanih dogovorov in če delodajalec te krši, mora stavko plačati. Ob tem je spomnil, da je Sviz maja lani z vlado podpisal dogovor o skupnem iskanju rešitev za najmanj plačane v vzgoji in izobraževanju.

"Vlada doslej ni pripravila niti enega predloga rešitev za dvig plač v spodnji tretjini plačne lestvice. To je kršitev dogovora, zato mora vlada plačati stavko. O tem ni nobenega dvoma," je poudaril Štrukelj.

 

 

 

 
Komentarjev 9
 • rd2dmk2 09:22 04.marec 2022.

  dragi moji kaj če se spravijo štrajakt vsi delovci iz trgovinske dejavnosti. a veste kolk jih je? u če bi Štrukelj vedel, pa da se preseli v njihov sindikar pa od vsakega začne pobirat 1% od bruto.. to ne bi ...prikaži veči bilo za štruklje to bi blo za uhaaulaaa. pa še vi vsi bi bili čist fertik, k ne bi mogli v štacune po nepotrebne popuste .

 • munja 22:57 03.marec 2022.

  Ne vem, kdo je šolnikom rekel, da se lahko primerjajo z zdravniki, haloo! Vse življenje hodijo v šolo, pa se nič ne naučijo. Štrukelj glej, da se ne boš s štrukljem zadavil, ker si vedno bolj požrešen!!

 • Avatar jezeran
  jezeran 18:52 03.marec 2022.

  Prokleti lenuhi že 2 leti ne delate nič, zdaj bi pa radi za to bili plačani. Kaj če bi si končno zaslužili svojo plačo, ne pa da ste po 3 mesece na leto na dopustu