Slovenija
41 ogledov

Prava analiza prestrašenega premierja

Borut Pahor Saša Despot
Kako sta premierjev tekst prebrala sociolog Urban Vehovar in strokovnjak za komunikacije Sebastjan Jeretič.

"Spet ima pravo analizo, ne povleče pa prave poteze: prava poteza je odstop, saj bi se na ta način zgodba najhitreje odvila," je celostranski prispevek predsednika vlade Boruta Pahorja v današnjem Večeru ocenil njegov nekdanji svetovalec za komuniciranje Sebastjan Jeretič.

"Vedno je dobro dati misli na papir, bistven pa je 'follow up' cele zgodbe: osnovna poanta je, da je premier za predčasne volitve in za takojšen konec tega mandata. To izhaja iz tega teksta in iz zadnjih dogodkov. Pričakujem decembrske volitve," pravi Jeretič.

V samem dejstvu, da se je predsednik vlade sredi politične krize lotil pisanja za časopis, Jeretič ne vidi nič slabega. V, kot pravi, dobri analizi vidi napačno strategijo. Problem Slovenije je, da na vsakem področju obstajajo zaprte klientelistične strukture in da ni tekme. Ključnega pomena je po njegovem, da se tekma odpre. Premierjev odgovor pa je umik politike, kar po Jeretiču samo krepi klientelistične strukture, saj z umikom demokratično izvoljene politike prostor zasede politika iz ozadja, ki je že zdaj pretirana in premočna. "Namesto da bi se umikala, bi morali imeti močno politiko, ki bi relativirala mreže in odpirala tekme. To je glavni problem tega mandata – da tega ni naredila," je kritičen Jeretič.

Pahor bi lahko imel dnevni videoblog

Ne zdi se mu sporna niti izbira tradicionalnega medija za predstavitev političnih pogledov, saj ga bo opazila politična javnost, širše javnosti s tem predsednik vlade ne bo dosegel.

"Uporaba modernih orodij bi morala biti pogostejša praksa in je nujna, lahko bi imel dnevni videoblog, možnosti za komuniciranje je ogromno. Eden temeljnih problemov te vlade je bilo tudi komuniciranje. Ni problem, da niso znali pravilno pokazati uspehov, ampak, da so slabo delali kot vlada, kot garnitura. Levica je s tem mandatom zaključila zadevo in se mora dokončno uničiti, da bi zrasla neka nova levica v naslednjih letih," meni komunikacijski svetovalec iz Nevro PR.

Vehovar: zapis izhaja iz osebne stiske

O Pahorju in njegovih zapisih smo govorili s sociologom Urbanom Vehovarjem. "Jaz ga vidim kot tragično in izgubljeno figuro, ki nikoli ni bila dorasla svoji nalogi. Od tistega trenutka naprej, ko je bilo jasno, da bo njegova stranka zmagala na volitvah. Več kot očitno je bilo, da je bil popolnoma zmeden in tudi prestrašen," je o Pahorju dejal Vehovar.

Pri tem dodaja, da Pahorjev zapis nikakor ni sporen, pač pa je prav, da si premier za kaj takega vzame čas, četudi pri Pahorju to najverjetneje izhaja iz njegove osebne stiske.

"Vsak premier mora biti sposoben, da si ustvari neko mnenje v družbi. Druga stvar je, da je Pahor docela zmeden in se ne uspe sam soočiti s svojimi osebnimi frustracijami."

Kar je po Vehovarjevem najbolj tragično, je to, da Slovenija ta trenutek ne premore "niti ene same osebe, niti enega samega politika, državnika, ki bi bil sposoben trezno premisliti o razmerah v družbi in državi".

Precejšnji delež odgovornosti tudi na Janši

Dodaja še, da je sam absolutno proti predčasnim volitvam, ker ne bodo rešile ničesar, dokler ne bo prišlo do konsenza o tem, kakšna naj bo prihodnja razvojna pot Slovenije.

"Ta vlada nikakor ni odgovorna za splošne družbene, gospodarske in politične razmere, njena odgovornost je tukaj silno omejena.

Slovenija je prišla v položaj, ki je posledica 20-letnega razvoja, odgovornost nosijo vse prejšnje vlade in elite, tako vladne kot tiste iz opozicije. Janša, recimo, tukaj za razmere v državi nosi precejšen delež odgovornosti, njemu preprosto manjka sposobnosti za upravljanje države, manjka mu državniška drža.

Te sposobnosti ne bo imel nikoli, da se razumemo," komentira Vehovar.

"Kar potrebujemo v tem trenutku, je razum, odločnost, sposobnost, da se zazremo v realno stanje v družbi, gospodarstvu, politiki," je prepričan Vehovar, ki pa se boji, da ni "luči na koncu tunela" in da nas lahko reši le popoln gospodarski in političen zlom, ter da v razmerah zloma morebiti pride do tvorbe razmisleka.

Problem Slovenije je, da na vsakem področju obstajajo zaprte klientelistične strukture in da ni tekme. Ključnega pomena je po njegovem, da se tekma odpre. Premierjev odgovor pa je umik politike, kar po Jeretiču samo krepi klientelistične strukture, saj z umikom demokratično izvoljene politike prostor zasede politika iz ozadja, ki je že zdaj pretirana in premočna.

Komentarjev 4
  • privat 08:49 15.avgust 2011.

    prestrašen premier..??'...kaj šele pride po njegovem odstopu?? Kako prestrašen šele bo???

  • luna 04:58 13.avgust 2011.

    Pahor pravi, da je slovenski narod utrujen od zgodovinskih sprememb.....ali mu ni jasno, da je utrujen od dejstev, kako eni neupravičeno bogatijo, kako se jih mora veliko boriti, da sploh preživijo, od gledanja in poslušanja TV kriminalk, v katerih imajo ...prikaži več glavno vlogo slovenski tajkuni, skratka od "svinjarij" in nepravičnosti, ki se dogajajo v tej mladi državi...tudi jaz sme verjel vanj, a že nekaj časa ne več, zato Pahor ODSTOPI in to danes...

  • Stane Gričnik 23:02 12.avgust 2011.

    Vehovar kako te ni sram polimitizirat z Janšo,ker tu nima nobene zveze z njim.Sram te je lahko,da ne zmoreš toliko človečnosti,da bi obsodil udbovca pahorja.Janši ga pa ti z tvojo fakulteto lahko samo vlečeš.Ko govoriš se sliniš kot polž,stem dokazuješ ...prikaži več da lažeš in se pretvarjaš.