Slovenija
49 ogledov

"Prava smer je gibanje"

Kolo na kolesarski stezi Shutterstock
Evropski teden mobilnosti na temo Prava smer je gibanje se po evropskih mestih začenja prav danes. Slogan izpostavlja predvsem željo, da bi živeli v mestih s čistim zrakom, z manj hrupa, kjer je kakovost življenja večja.

Tednu mobilnosti se bodo pridružila številna slovenska mesta, trajal pa bo do sobote, ko se bo zaključil z dnem brez avtomobila.

Lani sodelovalo kar 2.268 mest

Vsako leto v evropskem tednu mobilnosti sodeluje več mest iz najrazličnejših držav Evrope. V preteklem letu je tako sodelovalo kar 2.268 evropskih mest, največ iz Španije (764) in Avstrije (466). Iz Slovenije je bilo vključenih 31 mest, od glavnega mesta pa vse do najmanjših krajev, kot so Vransko, Apače, Gorje in Makole.

V okviru tedna je bilo lani uvedenih 6.821 trajnih ukrepov, ki so bili v glavnem osredotočeni na infrastrukturo za kolesarjenje in hojo, umirjanje prometa, izboljšanje prometne dostopnosti in ozaveščanje o trajnostnih potovalnih navadah.

Spodbuda za trajnostne ukrepe

Namen akcije je spodbuditi uprave evropskih mest, naj spodbujajo in uvedejo trajnostne ukrepe na področju prometa in naj povabijo prebivalce, da preizkusijo načine prevoza, ki pomenijo alternativo vožnji z osebnim avtom.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.