Slovenija
8 ogledov

Prave izbire ne bo

Ivan zagar BOBO Žurnal24 main
Na referendumu o pokrajinah boste lahko glasovali le proti svoji pokrajini, ne pa proti vsem. O številu pokrajin in njihovih pristojnostih pa na referendumu ne bomo odločali.

Na posvetovalnem referendumu o pokrajinah ne boste mogli glasovati proti uvedbi pokrajin. Tak je odgovor na vprašanje našega bralca, imenovali ga bomo Janez, ki nasprotuje uvedbi pokrajin in ga zanima, kako naj glasuje. Na Državni volilni komisiji so nam sicer pojasnili, da vprašanje presega pristojnosti in namen obstoja komisije. V vladni službi za lokalno samoupravo, ki jo vodi minister Ivan Žagar, pa so nam predlagali, naj se obrnemo na predlagatelje referenduma oziroma vodje volilne kampanje.

 

Bojkot

PROTI: Tone Smolnikar, župan Kamnika:  ''Osrednjeslovenska pokrajina je bila predlagana brez kakršnihkoli meril in je v primerjavi z drugimi prostorsko nesmiselna – kot velik mastodon, notranje povsem neenotna. Obstajajo vsaj tri po razvojnih usmeritvah popolnoma različna območja."

BOJKOT: Zoran Janković, župan Ljubljane:  ''Referendum je najvišja oblika demokracije, vendar referendumi, ki ne dajo odgovora, ne pomenijo nič. Ljubljančane pozivam, naj se referenduma ne udeležijo. S tem bodo pokazali svoj odnos do akcij, pripravljenih v predvolilni kuhinji."

BOJKOT: Bogdan Barovič, župan Trbovelj:  "Zakon o pokrajinah potrebujejo odsluženi politiki, ki jim ne bo uspelo priti v novo sestavo parlamenta, zato si morajo zagotoviti položaj lokalnih šerifov in si v sklopu pokrajinskega sveta zagotoviti dobro plačano službo. To bo komedija zmešnjav, ne pa referendum." 

Proti, po vesti, nič
Z Janezovim vprašanjem smo se tako obrnili na koalicijske stranke SDS, NSi in SLS, ki so izglasovale referendum in ki so tudi organizatorke kampanje. V SDS so nam pojasnili, da na referendumu odločamo le, ali želimo, da naša občina spada v določeno pokrajino ali ne, nasveta za Janeza pa nam niso posredovali. V NSi so prepričani, da bo večina glasovala za. Janezu v NSi predlagajo, naj glasuje proti, v SLS pa, naj glasuje po svoji vesti:  "Če bralec meni, da je razvoj za območje, v katerem živi, zelo pomemben, in čeprav se ne strinja najbolj s predlagano mejo pokrajine – naj glasuje za. Meja pokrajine ni tako bistvena, saj se jo lahko pozneje tudi še spremeni."  "Saj to je ravno problem," je Janezovo dilemo komentiral poslanec Zaresa Matej Lahovnik. "Referendum nima smisla, saj ne odloča ne o številu ne o pristojnostih pokrajin. To bi bili resni vprašanji, tako pa imamo le štiri milijone evrov vredno propagando največje vladne stranke," je prepričan Lahovnik.

Vprašanje je pravno čisto
"Glasuje lahko le proti svoji pokrajini. Referendumsko vprašanje namreč ni, koliko pokrajin in ali sploh pokrajine," je pojasnil pravnik Dušan Štruc. Pravno pa tako zastavljeno vprašanje ni sporno.

Koliko pokrajin?
MINI INTERVJU: Stane Vlaj, fakulteta za upravo
* Kakšno je vaše mnenje o pokrajinskem referendumu?
Referenduma ne podpiram. Če pa že bo, pa bi bilo smiselno vprašati volivce, ali so za osem ali za 12 in 1 pokrajino.

*Kolikšno število pokrajin bi bilo za Slovenijo najprimernejše?

Po strokovnih merilih je najbolj optimalen zagotovo predlog členitve na osem srednje velikih pokrajin. Te bi bile dovolj velike, razvojno naravnane, gospodarsko močne in učinkovite.

*Zakaj pa členitev na 12 in 1 po vašem mnenju ni primerna?
Dvomim, da bo pokrajina z okoli 50 tisoč (70 tisoč) prebivalci optimalna. Zato je realna možnost, da se bo ohranila prevelika centralizacija, močna vloga države in njene uprave.

PREBERITE ŠE: KOMENTAR: Kaj, če ne maraš ne golaža ne vampov |

Kam bodo šli štirje milijoni evrov?
IZRAČUN:
Skupni ocenjeni stroški referenduma znašajo štiri milijone evrov. Če se bo neobdavčena dnevnica s 15,02 evra povišala na 20,97 evra, bo referendum še štiristo tisoč evrov dražji. Druga neznanka pri stroških je višina poštnine za raznos obvestil. Predvideni znesek je 460 tisoč evrov, je pojasnil Marko Golobič, tajnik državne volilne komisije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.