Slovenija
57 ogledov

Pravi brki, pravi moški!

moški, teden mode v berlinu Reuters
Pravi moški, ki si puščajo prave brke in ozaveščajo o moškem zdravju = Movember.

Moški, ki želi sodelovati pri osveščanju o moškem zdravju, oziroma o raku na prostati in na modih, november pričaka obrit, nato pa si do konca meseca pušča brke. Hkrati vsak udeleženec ustvari račun na domači strani gibanja, kamor lahko prijatelji in družinski člani nakažejo prostovolje prispevlke. Registrirajo se lahko tudi skupine, denimo prijatelji ali sodelavci.

Bolj nenavadni, bolj opazni

Dovoljene so vse oblike brkov, bolj nenavadne so, več pozornosti bodo zbudile. Moški tako dobi več možnosti, da razloži namen Movembra. Moški, ki novembra negujejo brke, osveščajo o zdravju in iščejo sponzorje, se imenujejo Mo Bros, ženske, ki jih podpirajo pa so Mo Sistas.

Beseda Movember izhaja iz besede MO (moustache), ki v Avstralskem slengu pomeni brki. Ideja za Movember se je namreč leta 2003 rodila v Avstraliji, ko se je skupina mladih moških odločila, da si do konca meseca ne bo brila brk. Hkrati z novo podobo so se odločili tudi zbirati prostovoljna sredstva za raziskovanje raka na prostati. Do leta 2007 je Movember prodrl v ZDA in Kanado in nato zaživel po vsem svetu.

Slovensko gibanje Movember SI -gibanje proti sdiskriminaciji brkov ima na družabnem omrežju Facebook 2666 všečkov, na tej strani obveščajo tudi o zaključni prireditvi.

O Movemru več kot dve milijardi interakcij

Registracija poteka na tej spletni strani: www.movember.com/ex/register/. Lani je uradno spletno stran obiskalo več kot 33 milijonov ljudi, sodelovalo pa 969 tisoč brkatih moških. Ocenjujejo, da je bilo moškem zdravju zaradi gibanja Movember lani dve milijardi 300 tisoč različnih pogovorov, ki so moške vzbodbudili k preventivnim pregledom in bolj zdravemu načinu življenja.

Za rakom vsako leto po svetu zboli več kot 12 milijonov ljudi, pri čemer je rak prostate najpogostejša diagnosticirana oblika raka pri moških.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.