Slovenija
30 ogledov

Pravica do interneta postala zakon

internet_94 Žurnal24 main
Finska je postala prva država na svetu, ki je uzakonila pravico do širokopasovnega interneta.

Včeraj je na Finskem v veljavo vstopil zakon, ki vsakemu državljanu zagotavlja pravico do širokopasovnega dostopa do svetovnega spleta, piše BBC. Vsak Finec ima tako pravico do povezave s hitrostjo 1 Mb/s, država pa se je obvezala, da bo do leta 2015 vsako gospodinjstvo imelo povezavo s hitrostjo 100 Mb/s.

Nov zakon pomeni, da bodo morali vsi ponudniki interneta na Finskem ponuditi povezavo, ki ne bo smela biti manjša od zakonskega minimuma 1 Mb/s. "Upoštevali smo pomen interneta v vsakdanjem življenju Fincev. Spletne storitve niso več samo za zabavo," je logiko za zakonom pojasnila finska ministrica za komunikacije Suvi Linden.

Na Finskem ima dostop do interneta okoli 96 odstotkov gospodinjstev, še okoli štiri tisoč pa jih je brez povezave. Kljub visoki stopnji penetracije, pa Finci ne razmišljajo, da bi sledili francoskemu vzoru in spletne pirate odklopili. Namesto tega bodo ponudniki interneta morali osebam, ki vztrajno zastonj nalagajo vsebine s spleta, poslati opozorilno pismo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.