Slovenija
16 ogledov

"Pravico imam zaščiti svoje ime"

Zoran Janković Anže Petkovšek
Svet Pozitivne Slovenije, na katerem bodo odločali o začasnem vodstvu po zamrznitvi predsedstva Zorana Jankovića bo ta teden. To je po seji ljubljanskega mestnega sveta povedal Janković in poudaril, da ne namerava odstopiti s položaja ljubljanskega župana.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je namreč pri pregledu premoženjskega stanja ljubljanskega župana Zorana Jankovića ugotovila, da je Janković kršil protikorupcijsko zakonodajo. V zaključnem poročilu so opozorili tudi na korupcijska tveganja, ki da obstajajo pri njegovem opravljanju županske funkcije.

Janković je po seji poudaril, da ni kriv ter da so vse njegove transakcije zelo jasne. "Korupcija pomeni, da se javnemu funkcionarju poveča premoženje s tem, da naredi nekomu uslugo. Meni se premoženje ni povečalo," je dejal. Dodal je, da je poročilo, ki zadeva njega, natančno prebral, osebno pa ga ni prejel, temveč je zanj izvedel iz medijev.

"Pravico imam zaščiti svoje ime"

Povedal je tudi, da ima pravico, da zaščiti svoje ime. Pri tem je spomnil, da je bil predsednik DZ Gregor Virant obsojen za majhen prekršek, vendar ni odstopil, temveč je na sodišču dosegel zase pozitivno odločitev. "To pravico pa meni odreka," je povedal glede poziva k svojemu odstopu. Dodal je, da se s pravnimi strokovnjaki še ni dogovoril o morebitnem ukrepanju ter dejal, da imajo različni pravniki različna mnenja glede tega, ali lahko zaradi zaključnega poročila KPK ukrepa na upravnem sodišču. Čas za to ima sicer do 8. februarja, je dejal.

O tem, kdo bi bil po njegovem mnenju najbolj primeren kandidat za začasno vodstvo Pozitivne Slovenije, Janković ni želel govoriti, prav tako ni želel ugibati o morebitnih novih koalicijah.

"Mnogo razlogov za odstop"

Poročilo KPK in možnost izredne seje na to temo sta pred sejo mestnega sveta MOL komentirala tudi mestna svetnika NSi in SDS. Svetnica NSi Mojca Kucler Dolinar je dejala, da se bodo glede zahteve za izredno sejo posvetovali s svetniki, pri katerih bi bila možna podpora predlogu. Glede Jankovića pa je povedala, da vidijo "mnogo razlogov za njegov odstop, ne toliko v zadnjem poročilu KPK, temveč v njegovem dosedanjem delovanju in ravnanjih". Ob tem je poudarila še, da je bila opozicijskim svetnikom že večkrat odvzeta možnost razprave na seji.

"Za izredne seje v MOL vemo, kako gredo, tako da v tej smeri še nismo razpravljali," pa je o možnosti za zahtevo za izredno sejo dejal mestni svetnik SDS Anže Logar. Povedal je, da je najprej potrebna širša razprava z ostalimi svetniškimi skupinami. Ugotovitve KPK sicer po njegovem mnenju potrjujejo to, na kar so v svetniški skupini ves čas opozarjali. "Da se projekti v Ljubljani izvajajo brez potrebne finančne strukture, malo odmaknjeno od oči javnosti in posledice potem vidimo takšne, kot so v teh poročilih," je še dodal.

Komentarjev 1
  • privat 06:14 15.januar 2013.

    dragi župan...kaj si pa mislil da se bo zgodilo?? Temu dodaj še čas , ter svojo trditev o nedolžnosti in izračunaj kaj se bo šele kasneje dogajalo... Moj namig...nikoli ne laži o svoji nedolžnosti,ker so to zelo občutljive zadeve!