Slovenija
10 ogledov

Pravna pomoč, ki to ni

Pri Marušiču so po našem povpraševanju hitro popravili spletno stran (za povečav Žurnal24 main
MZ. Obljubljali pravno pomoč, dejansko pa le svetovali, kam poklicati.

“Občanom nudimo pravno pomoč s področja zdravstva ...” je še prejšnji torek pisalo na spletni strani ministrstva za zdravje (MZ). Zraven je bila pripisana tudi telefonska številka ministrstva, na katero jih državljani lahko pokličejo za nasvet.

Krešnje pacientovih pravic
Postopek in roki. Če so vam bile kršene pacientove pravice, se morate najprej pritožiti izvajalcu storitve in šele nato komisiji za varstvo pacientovih pravic (druga stopnja). Pritožbo na drugo stopnjo morate vložiti v 15 dneh po vročitvi zapisnika iz postopka za obravnavo prve zahteve ali v 15 dneh po poteku roka za izvršitev dogovora.

Na ministrstvu so nam na naša vprašanja, ali državljanom te pravne nasvete dajejo le ustno ali pa jim pomagajo tudi pri pisanju pritožb in v postopkih mediacije, odgovorili, da omenjena telefonska številka ni novost, saj deluje od leta 2008. Dodali so, da uslužbenec ministrstva na njej “ne nudi pravne pomoči v pravem pomenu besede, temveč osebam, ki pokličejo na telefonsko številko, odgovori na zastavljena vprašanja v zvezi s pravicami pacientov ali jih preusmeri na pristojni organ”.

Prek tisoč klicev
Povedali so še, da na številko v povprečju pokliče pet ljudi na dan (to je 1.200 na leto). Večinoma kličejo, ker imajo vprašanja o pravicah iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ali zaradi pritožb zoper posamezne izvajalce zdravstvenih storitev, pravijo na MZ.

Smo pa že v petek na spletni strani MZ nato opazili, da so tudi vsebino, ki bi še koga lahko napeljala k napačnemu sklepanju, da nudijo tudi ali predvsem pravno pomoč, spremenili v: “Občanom odgovarjamo na vprašanja v zvezi s pravicami, ki jih imajo pacienti ...”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.