Slovenija
27 ogledov

Pravniki odločili, da morajo odločiti poslanci

Janez Janša Saša Despot
Odločitev glede Janševega mandata ostaja v rokah politikov. Pravniki v strokovnem mnenju, ki obsega 19 strani, dopuščajo tri možnosti.

Zakon določa, da poslancu preneha mandat, če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šestih mesecev. Po njihovem mnenju je tudi pravnomočna obsodba pred pridobitvijo mandata dovoljšen razlog za prenehanje mandata. Ustavno dopustno pa je po njihovih ocenah tudi mirovanje mandata obsojenega poslanca.

Lahko pa državni zbor (DZ) odloči, da poslancu mandat ne preneha in lahko opravlja funkcijo. To izjemo zakon dopušča, vendar je treba o tem posebej odločiti.

Odločiti se bodo morali poslanci

Če se DZ odloči, da bo uporabil izjemo, je po mnenju pravnikov smiselno, da pri tem oceni, ali poslanec kljub obsodbi in prestajanju kazni lahko sodeluje pri delu DZ. Pri tem mora upoštevati dolžino in način prestajanja kazni ter ugotoviti, kdaj bi poslanec spet lahko sodeloval pri delu DZ, opozarjajo pravniki.

V času, ko poslanec ne more sodelovati pri delu DZ, ker je na prestajanju kazni, bi na ta način poslanec sicer ohranil mandat, vendar ga v tem času ne bi mogel izvrševati. Gre torej za poseg v pasivno volilno pravico obsojenega poslanca, ki bi se omejeval le na čas, dokler je poslanec v zaporu. Poslancu v tem primeru ne bi trajno prenehal poslanski mandat, ne bi pa ga mogel izvrševati, dokler je v zaporu, pojasnjujejo pravniki.

S tem navajajo t.i. možnost mirovanja poslanskega mandata. V tem primeru se odpira vprašanje, ali se uporabi institut nadomestnega poslanca. Če gre za dalj časa trajajočo kazen, bi bilo po navedbah pravnikov smiselno vsaj v prihodnji zakonodaji razmisliti o uporabi tega instituta, podobno kot v primeru, ko poslanec opravlja funkcijo ministra in se lahko vsak trenutek, če preneha biti minister, vrne na poslanski sedež.

Poslanske skupine mnenje še proučujejo

Predsednik mandatno-volilne komisije državnega zbora (DZ) Mitja Horvat je mnenje skupine pravnikov, ki so preučili možnosti prenehanja poslanskega mandata Janeza Janše, že posredoval poslanskim skupinam. Večina teh mnenje preučuje in se o njem ne izreka. Po mnenju pravnikov je ustavno dopustno tako prenehanje kot mirovanje mandata obsojenega poslanca.

Horvat je poročilo skupine pravnikov posredoval vsem vodjem poslanskih skupin.

Sam mnenje še preučuje in se ne želi izrekati, katera od možnosti glede Janševega mandata mu je bliže. Poslanska skupina SMC bo mnenje preučila na svoji torkovi seji, tako bo tudi po Horvatovih besedah seja mandatno-volilne komisije, na kateri bo govora o Janševem mandatu, sklicana prihodnji teden.

Komentarjev 4
  • depresija 12:32 03.oktober 2014.

    Zanimivo, da je lahko neki pravnomočno obsojeni kriminalec na prestajanju zaporne kazni, tako aktualen. Da se ob enem tudi krešejo mnenja ali je ta isti prefarbani komunist lahko poslanec v DZ ali ne, je pa sploh za kako črno komedijo..

  • Jagijagi1 09:58 03.oktober 2014.

    JJ 30 let mešaš drek v slovenski politiki!Čas je da spokaš! Lepo te prosim!

  • mph 18:59 02.oktober 2014.

    Najbolj noro pa je, da je ena cela država 25 let talka enega pokvarjenca brez morale. In tistih, ki jim to ni jasno in mu dajo glas.