Slovenija
22 ogledov

Pravniki so se prepirali, Pahor se je šalil

Jaz sem samo predsednik vlade, je na burnem sestanku s tremi pravniki med drugim Žurnal24 main
Premier Pahor je, kot je obljubil predsednici LDS Kresalovi, objavil magnetogram pogovora med njim, Brezigarjevo, Zalarjevo in Zobec Hrastarjevo.

Iz prepisa magnetograma, ki je zgubil oznako "zaupno", še prej pa so bili iz njega izbrisani podatki, ki bi lahko ogrozili preiskavo v konkretnih kazenskih zadevah, je razvidno, da je bila marčevska razprava med premierjem Borutom Pahorjem, pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem, generalno državno tožilko Barbaro Brezigar in višjo državno tožilko Branka Zobec Hrastar burna.

Prepis magnetograma si lahko ogledate tukaj.

Pravega odgovora na vprašanje, ali je Brezigarjeva v komunikaciji s kriminalistom mimo Zobec Hrastarjeve v primeru  Baričevič, pa očitno ni dal, saj so Brezigarjeva na eni in Zalar ter Zobec Hrastarjeva, ki je po sporu z Brezigarjevo odstopila z mesta  vodje specializiranega oddelka pri tožilstvu, ostali na ločenih bregovih.

Zdaj ugotavljam, da bivši predsedniki vlad mislijo, da so pametni, ker se v njihovem delu toliko stvari naučijo, ki jih prej niso vedeli.
Borut Pahor

z magnetograma je razvidno, da je trojica Zalar-Zobec Hrastarjeva-Brezigar večino časa namenila razpravljanju in utemeljevanju, ali je Brezigarjeva prekršila pristojnosti s tem, ko je mimo Zobec Hrastarjeve komunicirala s kriminalistom v preiskavi o smrti znanega zdravnika, ki je umrl zaradi ugrizov svojih bulmastifov. Iz prepisa je razvidno, da je bila predvsem Brezigarjeva na trenutke zelo vznemirjena. Pahor je večkrat prekinil debato in miril strasti, tudi s šalami.

Poskušala sem pomagati in pospešiti - ob veliki njeni obremenjenosti - preiskavo in delala sem v okviru zakona. Nisem posegala v druge pristojnosti.
Brezigarjeva o komuniciranju s policitom mimo Zobec Hrastarjeve

Najprej Brezigarjeva in Zalar pojasnjujeta svoj pogled na ugotovitve izrednega pravosodnega nadzora, ki je po Zalarjevih besedah pokazal hujše nepravilnosti, Brezigarjeva pa je zatrdila prav nasprotno. Sledi razprava o obveznih navodilih za izvajanje državnotožilskega reda, pri čemer Brezigarjeva izpostavlja pritiske, ki jih je minister izvajal nad vodji okrožnih državnih tožilstev. Zalar je na drugi strani vrhovnemu državnemu tožilstvu očital popolno blokado v komuniciranju z ministrstvom.

Zobec Hrastarjeva je nato pojasnila, zakaj je v odstopni izjavi navedla, da je bil poseg generalne državne tožilke nenavaden in ne nezakonit. Kot je dejala, je bilo to pisanje namenjeno izključno Brezigarjevi in vodji skupine. Zobec Hrastarjeva dalje meni, da je Brezigarjeva prekoračila pooblastila, ko je v zadevi Baričevič in objavi fotografij s kraja dogodka večkrat komunicirala s policistom specializiranega oddelka glede zadeve, ki sicer spada v njeno pristojnost.

Ste hotela pohvaliti ta sestanek, ne?
Borut Pahor, ko je Brezigarjeva rekla, da je nekaj pozabila povedati.

Brezigarjeva je priznala, da je štirikrat ali petkrat klicala policista, in ob tem poudarila, da je imela Zobec Hrastarjeva vse pristojnosti v tej zadevi, ona kot generalna državna tožilka pa lahko vedno govori s svojimi sodelavci ter da ni kršila zakona, marveč le spodbujala preiskovanje.

Pisal bo Kresalovi
Pred iztekom ponedeljkovega ultimata LDS predsedniku vlade Borutu Pahorju, bo premier po naših informacijah predsednici LDS Katarini Kresal jutri še pisno sporočil, da bo izpolnil vse tri pogoje in za izstop LDS iz koalicije ni nobenega razloga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.