Slovenija
21385 ogledov

Zadeva STA: Šah mat Janševi vladi

Seja vlade vlada janševa vlada Vlada RS
"Po neodvisnem pravnem mnenju Ukom nima pravne podlage za samovoljno ustavitev financiranja," je po seji nadzornega sveta STA povedal njegov predsednik Mladen Terčelj.

"Zaprosila za dokumente so bila posredovana znotraj pogodbe o opravljanju javne službe, ki jo je podpisal Ukom. Po tej pogodbi se poročanje Ukomu v 6. členu lahko nanaša izključno na izvajanje javne službe. 4. odstavek 6. člena pogodbe, o katerem zadnje dni precej poslušamo, omogoča Republiki Sloveniji, da ne plačuje javne službe, če se ta ne bi izvajala. Pogoj bi bilo takšno poročanje STA, da sploh ne bi bilo mogoče ugotoviti, ali se je javna služba izvajala, a STA o izvajanju redno kvartalno in vmesno poroča. Podlage za ustavitev financiranja ni bilo, ustavitev financiranja je bila tako nezakonita. Drugačna interpretacija pogodbe, da se lahko zahteva pojasnila o čisto vsaki stvari vključno z uredniško politiko, tržnimi dejavnostmi in podobno bi bila nična, saj bi bila v nasprotju s kogentno zakonodajo," je povedal avtor pravnega mnenja Gorazd Podbevšek.

Gorazd Podbevšek | Avtor: Finance Finance

Mnogi so se čudili, kako vlada kot ustanovitelj in edini lastnik ne more do podatkov, vsaj finančnih. "Nekatere podatke, o tržni dejavnosti in podobno, lahko zahteva vlada RS na podlagi 512. člena ZGD, to lahko zahteva kot družbenik STA. Tudi vlada pa je s posebno zakonodajo, zakonom o STA, omejena, saj ne sme družbeniških pravic izvrševati na način, da bi se ogrozila samostojnost, neodvisnost in finančna samostojnost STA. To je kogentno predpisano z zakonom, da se prepreči podreditev STA katerikoli politični ali drugi opciji, kar piše v zakonu. Vlada je zato dolžna svoje družbeniške pravice izvrševati na način, ki je skladna s to posebno zakonodajo o STA," je pojasnil Podbevšek. 

Uroš Urbanija | Avtor: Zajem zaslona/RTV SLO Zajem zaslona/RTV SLO

Dodal je še, da se Ukom, ki ga vodi Uroš Urbanija, ni izkazal z nobenim pooblastilom, da bi lahko deloval kot družbenik STA v imenu vlade. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • ginko 23:41 09.december 2020.

    Stai udbaši ne dovolijo vmešavanje v njihove mafijske rabote.

  • pilgxasu 06:48 09.december 2020.

    www︎.︎ictec︆.︆net - oddličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti partnerja za sseks

  • imunim 03:16 09.december 2020.

    www︎.︎ifpls︆.︆net - odličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks