Slovenija
103 ogledov

Pravoslavci praznujejo veliko noč

Pravoslavna cerkev Ljubljana BOBO Žurnal24 main
Mnogi pravoslavni verniki po svetu in tudi pri nas danes praznujejo veliko noč. Pričakali ga bodo z jutranjimi bogoslužji, za katera so značilne procesije. Paroh Srbske pravoslavne cerkve Tomo Ćirković vernikom želi veliko miru in spominja na evangeljsko sporočilo: kar želiš, da drugi delajo tebi, tudi ti delaj njim.

Ob praznovanju največjega krščanskega praznika, ki ga mnogi pravoslavni verniki letos obeležujejo pet tednov za ostalimi kristjani, bo slovesno predvsem po cerkvah. Jutranjim bogoslužjem, ki jih ponekod začnejo tudi ob 4. uri, sledi liturgija, zvečer pa pripravijo večerno bogoslužje.

Verniki so se na praznik pripravljali v sedemtedenskem postnem času, še posebej pa v velikonočnem tridnevju pred veliko nočjo. Na veliko soboto so k blagoslovu odnesli tudi velikonočne jedi.

"Velika noč naj se praznuje v krogu družine"

Kot je pojasnil koprski paroh Tomo Ćirković, se v času krize verniki ob praznikih ne odločajo več tako pogosto za potovanja, več jih ostane doma. "Mislim, da je to naš pravi cilj, da se velika noč ne praznuje na izletih in potovanjih, ampak doma v krogu družine," je dejal. K takšnemu praznovanju je vernike po njegovih besedah na nek način usmerila ekonomska kriza.

Ćirković vernikom sporoča, naj ob prazniku poskrbimo najprej za mir v svoji duši, da bi lahko ta mir podelili tudi z drugimi. Po njegovih besedah je pomembno tudi, da vsak poskuša najprej spremeniti sebe, saj bo lahko le tako spremenil tudi druge. Kot pravi, gre za evangeljsko sporočilo: kar želiš, da drugi delajo tebi, tudi ti delaj njim. "To je merilo vsakdanjega življenja," je dejal.

Prihodnje leto velika noč spet istočasno

Med pravoslavnimi verniki, ki veliko noč praznujejo danes, so tudi slovenski verniki. Pri nas sta od pravoslavnih cerkva sicer registrirani Zagrebško - ljubljanska metropolija Srbske pravoslavne cerkve in Makedonska pravoslavna skupnost Sveti Kliment Ohridski. Do razlik v datumu obeleževanja velike noči prihaja zaradi uporabe različnega koledarja in načina izračuna datuma velike noči. Prihodnje leto bodo vsi kristjani veliko noč zopet praznovali istočasno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.