Slovenija
89 ogledov

Pravoslavci se pripravljajo na veliko noč

Pravoslavni križ Shutterstock
Mnogi pravoslavni verniki po vsem svetu na današnjo veliko soboto končujejo s pripravami na veliko noč, ki jo bodo obeležili v nedeljo, pet tednov za ostalimi kristjani.

Bogoslužja zjutraj in zvečer sicer pripravljajo tudi v velikonočnem tridnevju pred praznikom - na veliki četrtek, veliki petek in današnjo veliko soboto. V petek, ko so se spominjali Jezusove smrti na križu, so pri bogoslužjih postavili tudi Jezusov grob. Na današnji dan pa verniki k blagoslovu prinesejo velikonočne jedi.

Na veliko noč so se verniki sicer pripravljali s sedemtedenskim postnim časom, v katerem so se odpovedovali nekaterim jedem in pijači. Poleg telesnega pa je prav tako pomemben duhovni post, v tem času se verniki bolj posvetijo molitvi, je za STA pojasnil koprski paroh Srbske pravoslavne cerkve Tomo Ćirković.

Na praznik velike noči, ki je največji krščanski praznik, pa po cerkvah zgodaj zjutraj pripravljajo jutranja bogoslužja, za katera so značilne tudi procesije, sledi liturgija, zvečer pa pripravijo tudi večerno bogoslužje.

Ćirković pravi, da se zavedajo težkega položaja ljudi, saj je veliko vernikov brez dela. Zato se duhovniki po njegovih besedah tudi ob praznikih trudijo ljudi spodbujati, da bi spremenili način življenja in ne zapravljali denarja za nepotrebne stvari. Kot poudarja, je pomembno, da je družina skupaj, da drug drugemu dajejo podporo. Skupaj bodo lahko premagali tudi ekonomsko krizo, je prepričan Ćirković.

V času krize se po njegovih besedah verniki ob praznikih ne odločajo več tako pogosto za potovanja, več jih ostane doma. "Mislim, da je to naš pravi cilj, da se velika noč ne praznuje na izletih in potovanjih, ampak doma v krogu družine," je dejal. K takšnemu praznovanju je vernike po njegovih besedah na nek način usmerila tudi ekonomska kriza.

Nekateri pravoslavni verniki iz Slovenije sicer za veliko noč odpotujejo tudi k sorodnikom v tujino, predvsem v Srbijo, Hrvaško ter Bosno in Hercegovino, še pojasnjuje Ćirković.

Ćirković vernikom ob prazniku velike noči vošči veliko miru. "Poskrbimo najprej za mir v svoji duši, da bi lahko ta mir podelili tudi z drugimi," je dejal. Vernikom tudi želi, da praznik dočakajo zdravi, in hkrati upa, da bodo prišli boljši časi za delo. Ob prazniku Ćirković tudi želi, da bi bile družine skupaj, saj to predstavlja temelj za vsakega človeka.

Po Ćirkovićevih besedah je pomembno tudi, da vsak poskuša najprej spremeniti sebe, saj bo lahko le tako spremenil tudi druge. Kot pravi, gre za evangeljsko sporočilo: kar želiš, da drugi delajo tebi, tudi ti delaj njim. "To je merilo vsakdanjega življenja," je dejal.

Mnogi pravoslavni verniki bodo tako veliko noč letos obeležili pet tednov za ostalimi kristjani. Med njimi so tudi slovenski pravoslavni verniki. Pri nas sta od pravoslavnih cerkva registrirani Zagrebško - ljubljanska metropolija Srbske pravoslavne cerkve (od leta 1976) in Makedonska pravoslavna skupnost Sveti Kliment Ohridski (od leta 1994).

Do razlik v datumu velike noči, ki se določa na podlagi lunine mene, prihaja zaradi uporabe različnega koledarja in drugačnega načina izračuna datuma velike noči. Prihodnje leto pa bodo vsi kristjani veliko noč zopet praznovali istočasno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.