Slovenija
316 ogledov

Praznenje greznice: Zakaj vsebino vozijo s tovornjakom, če bi jo lahko spustili v kanalizacijo

Čiščenje greznice. Shutterstock
Zakaj vsebino izpraznjenih greznic do čistilne naprave vozijo s tovornjaki, če do tja pelje kanalizacija in bi jo lahko spustili v vsak jašek?

"Ko mi je podjetje VO-KA izpraznilo greznico, so vsebino odpeljali v Zalog na čistilno napravo. To je neumnost, saj bi lahko tovornjak vsebino izpraznil v najbližnji kanalizacijski jašek, ki ravno tako vodi do čistilne naprave, tovornjak pa bi lahko v istem času izpraznil bistveno več greznic, prihranilo pa bi se tudi pri gorivu," meni naš bralec. 

V Javnem podjetju Vodovod-kanalizacija pojasnjujejo, zakaj ne delajo tako. "Pri praznjenju greznice oziroma male komunalne čistilne naprave se iz naprave izčrpa pretežno blato (goščo), ki nastaja kot posledica razgradnje odpadne vode, drugih trdih delcev, ki se izločajo v takšni napravi ter skorje, ki se tvori na površini usedalnega bazena in predstavlja razne snovi, ki se v napravi ne razgradijo (maščobe, higienski pripomočki,…). V kolikor bi takšno vsebino zlivali neposredno v kanalizacijski sistem, bi to povzročalo odlaganje težjih delcev v kanalizacijskem sistemu in posledično višje stroške vzdrževanja, na črpališčih pa nepotrebne zamašitve," pojasnjujejo. 

Močno koncentriran smrad, pa še prepovedano je

"Greznične gošče imajo neprijeten vonj, ki bi se zaradi takšnega ravnanja širil v okolico, saj predstavljajo pretežno blato, v katerem potekajo procesi razkrajanja in posledično močno koncentriranega smradu," še dodajajo in opozarjajo, da zaradi vsega naštetega takšno ravnanje prepoveduje tudi Uredba o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo, ki v 19. členu prepoveduje izpuščanje blata v javno kanalizacijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • jakec1575 17:23 16.oktober 2016.

    Večina svoje greznice prodajo kmetom, ti pa na njive. ceprav je to totalni biohazard in izjemno nevarno pocetje. lahko bi znizali storitev praznjenja greznice, da se to ne bi vec dogajalo. razlog je zakaj gre na cistilno in ne v ...prikaži več kanal. samo to razloziti in predvsem razumeti nekaterim je brezplodno pocetje.

  • KOJAK 16:40 16.oktober 2016.

    ja in kaj boš spumpal, dva kubika vode, ostala gošča ti bo pa ostala v greznici.

  • Žurnalček 16:25 16.oktober 2016.

    Jaz ti predlagam , da si kupiš pumpo , zadosti dolgi šlauf do prvega kanala in sam prazniš svojo greznico . Pa še sosedom bi lahko kasiral !