Slovenija
38 ogledov

Praznični dan samostojnosti in enotnosti

Slovenska zastava je z dodanim grbom po osamosvojitvi postala tudi državna zasta Žurnal24 main
"Enotna odločitev o samostojnosti je bila izraz popolnega zaupanja in prepričanja v skupni cilj in potrditev pravilnosti začrtane poti."

Danes mineva 22 let od razglasitve rezultatov plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. V spomin na ta dan 26. decembra praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Ob tej priložnosti bodo po državi potekale slovesnosti, prav tako pa tudi maše za domovino.

Plebiscit, ki so ga izvedli 23. decembra 1990, rezultate pa objavili tri dni kasneje, je sledil demokratičnim spremembam, ki so se začele sredi 80. let prejšnjega stoletja.

Na plebiscitno vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država, je od 93,2 odstotka udeleženih volivcev okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno, kar je 88,5 odstotka vseh volivcev. Plebiscitno odločitev smo Slovenci udejanjili z razglasitvijo samostojne države Republike Slovenije 25. junija 1991.

Osrednja državna proslava je bila že v soboto. Premier Janez Janša je v govoru na državni proslavi dejal, da Slovenija ni nastala zato, da bi v njej živeli slabše.

"Zato je seveda naša zaveza blaginja državljank in državljanov, družba, v kateri posamezniki živimo, uveljavljamo svoje talente, želje in pričakovanja, kjer vladajo sožitje, medsebojno razumevanje in zaupanje. Družba, v kateri se bo končno razvila zavest, da bo vsak čutil odgovornost zase, pa tudi vsaj malo za svojega bližnjega. Zaslužimo si pravno, pravično in socialno državo, ki bo v večji meri živela življenje v realnosti in ne samo na papirju," je pojasnil premier.

Podpredsednica DZ Romana Tomc pa je v soboto na slavnostni seji DZ ob državnem prazniku dejala, da je bila enotna odločitev o samostojnosti izraz popolnega zaupanja in prepričanja v skupni cilj in potrditev pravilnosti začrtane poti. V vseh letih samostojnosti pa smo po njenih besedah prevečkrat pozabili na odgovornost.

Komentarjev 8
  • dragec 09:52 21.december 2013.

    Mene skrbi eno, praznike v SLO praznujejo samo naši gnili politiki. Mi, navadna raja nimamo se česar veseliti. Mi lahko samo molkamo in se mislimo kako smo neumne ovce.

  • ocean 19:36 26.december 2012.

    Da dokončam komentar. Upam, da sem bil dovolj jasen. In sedaj lahko vsi tisti, zaradi mene po mirni volji pritiskate na minus toliko- krat, kolikor se vam da. In še en lep pregovor za konec. Vsak bik ima svoj štrik ...prikaži večk in vsako tele svoje veselje. In še tisti refren; Saj po novem letu boljše bo...

  • ocean 19:24 26.december 2012.

    No zanimivo, da se se mi sem pa tja pojavi blokada mojemu komentiranju, ko moj komentar ni všeč nekomu, tako kot ni bil všeč gospodu Francu. Tako moram malo počistiti po kompjuterju, da lahko spet pokomentiram. Franc vaš komentar je ...prikaži veče zelo podoben komentarjem bivše komunistične propagande, samo da ste ga poskušali zaviti v nov ovojni papir. Tudi sedaj so vse povsod razni demagogi, ki ščitijo nepravično stanje v naši družbi. Ali to počnejo ker so nevedni, hipnotizirani ali pa to počnejo za plačilo. Sam bog ve....Jaz vas gospod Franc ne bom pošiljal v Srbijo, če ne razumete za kaj gre, kajti tudi v Srbiji se bo zgodil preobrat v svetlobo. In kmalu se bo morda tudi vam zgodilo, da ob odprtih mejah ne boste imeli več denarja, da bi sploh kam šli, celo po naši ljubi deželi ne. In tudi ne boste imeli kaj dati v svoja usta in želodec. Pridite k meni po tolažbo, ko vas bo vaš idol zapustil z polno vrečo in vas bo revčke, ki bo zvesto sledite, pustil same in brez vsega. Upam, da sem bil dovolj